Изследване разби най-големия мит за електромобилите

Изследване разби най-големия мит за електромобилите

Ново изследване разби митът, че електрическите автомобили не са кой знае колко по-екологични от тези с двигател с вътрешно горене. В жизнения цикъл на електромобилите - от изкопаването на нужните ресурси за производството до края на живота на автомобила, те произвеждат по-малки емисии на вредни газове, отколкото задвижваните от фосилни горива. Това се отнася, както за електромобилите в Европа, където възобновяемата енергия е с голям дял, така и за страни като Индия, които все още разчитат силно на въглища.

Това не е особена изненада, предвид факта, че фосилните горива са в основата на климатичната криза. Затова и правителства в Европейския съюз, САЩ и други страни предлагат мерки за прекратяване на използването на двигатели с вътрешно горене до 2035 г. Все още има хора, които твърдят, че електромобилите са толкова екологични, колкото електрическите мрежи, които ги захранват. В момента фосилните горива доминират енергийния микс на повечето места по света.

Фосилните горива са основна причина за климатичната криза

“Има много лобизъм от част от автомобилната индустрия, която твърди, че електрическите превозни средства не са толкова по-добри ако вземеш предвид производството на електричеството и батериите. Искахме да погледнем тези твърдения и да видим дали аргументите им са верни”, казва Георг Бийкър, изследовател в неправителствената група изследователи International Council on Clean Transportation (ICCT), която публикува доклада, цитиран от The Verge. Анализът на ICCT е открил, че тези доводи не са верни в течение на времето.

Докладът взима предвид емисиите от електромобили със среден размер, регистрирани през 2021 г. в Индия, Китай, САЩ или Европа. Това са пазарите, отговорни за 70% от продажбите на нови автомобили в света и служат за представителна извадка на останалите пазари на планетата. Емисиите в цикъла на използване на електрическа кола в Европа са между 66 и 69% по-ниски, отколкото на бензинови коли, става ясно от анализа. В САЩ този процент варира между 60 и 68%. Използването на повече въглища за добива на електрическо в Китай е очевиден, като там намалението на емисии е между 37 и 45%, а в Индия между 19 и 34%.

Предвиждането на енергийния микс вбъдеще е сложно

Важните уточнения за изследването са е, че взима предвид автомобили регистрирани през 2021 г., които ще се използват в продължение на 18 години. Авторите на изследването са стигнали до различни намаления на вредните емисии, базирани на настоящите енергийни миксове и политики, както и изчисления на Международната енергийна агенция за бъдещия енергиен микс в различните региони. Така например се взима предвид планът на американския президент Джо Байдън за 100% чисто електричество до 2035 г., въпреки че политиките за изпълнението на този план все още не са приети. Изследването взема предвид и други неклиматични ефекти от конструирането на колите, като изкопаването на материали и отпадъците.

Истината е, че производството на електромобилите все още отделя повече въглеродни емисии, отколкото на класически автомобил. Рециклирането на батериите на тези коли може да понижи тези емисии, но засега шофьорите на електромобили могат да се възползват от климатичните им предимства след около година шофиране. Тогава колата преминава прага за емисиите, които спестява от това, че се движи с по-чиста енергия, отколкото традиционните автомобили.


Втора употреба с гаранция