JDI представи гъвкав IPS дисплей

JDI представи гъвкав IPS дисплей

Samsung не е единствената компания, която може да произвежда извити панели за мобилни устройства. Японската компания Japan Display Inc (JDI), която е съвместно предприятие на Sony, Toshiba и Hitachi, обяви, че е разработила гъвкав IPS-NEO панел, който използва пластмасов субстрат вместо стъклен за двете страни на течнокристалния слой. Това не само позволява създаването на телефони с извити дисплеи, но и би трябвало да повиши здравината на устройствата.

Панелът е с диагонал 5,5” и предлага full HD резолюция, а сред другите му параметри са честота на опресняване 60Hz/30Hz/15Hz (по-ниските стойности са за пестене на енергия), яркост 500 cd/m2 и контраст от 1500:1. Компанията възнамерява да започне масовото производство на панела през следващата година, а според JDI технологията ще намери място в лаптопи, автомобили и други продукти.

LCD технологията е по-евтина от OLED, което ще даде възможност на производителите да добавят извити дисплеи в по-евтини смартфони. Междувременно JDI заявява за Wall Street Journal, че вече има партньори, които ще пуснат продукти с извитите панели, но засега не е ясно дали сред тях е Apple. Японската компания е сред основните доставчици на дисплеи за американците и може да им помогне да избегнат неудобството да се окажат без достатъчно извити OLED панели за iPhone.

Източник: JDI, Engadget

 • При MIL стандартите има други изисквания и фИешън играчките не вървят, just saying... :D
  PoceH_BS
 • "Не е далеко времето" в случая не значи утре или тая година... И съм сигурен, че при военните има вече подобни технологии в действие. Там нещата са 5 10 години пред масовия потребител.
  Вито
 • Грешиш! Индустрията трябва да мине на 7nm, 3D xpoint ram, nano coating и т.н. технологии които са все още в експериментален етап. Закона на МУР предполагам го знаеш, но той също обуславя, че няма как да се случат нещата от днес за утре... ;)
  PoceH_BS
 • Не е далеко времето в което ще ползваме телефони от сериала Westworld. Разгъваш телефона на три и получаваш супер тънък таблет. Тва е една от идеите на гъвкавите дисплеи.
  Вито
 • И това трябваше да го кажеш с "викане" (предполагам знаеш, че писането само с големи букви е равносилно на ВИКАНЕ!). Има голяма идея в тези дисплеи (особено в тесни дънки), но технологично трябва да почакаме още поне 5 години за да са реално използваеми.
  PoceH_BS
 • НЕ ЗНАМ КАКЪВ Е ТОЗИ ЗОР ЗА ИЗВИТИ ДИСПЛЕИ. ПРЕДИ ПОВЕЧЕ ОТ 10Г ФИЛИПС ПОКАЗАХА ТАКИВА ДИСПЛЕИ.СЕГА ГИ ОБЯВЯВАТ ЗА НОВОСТ.
  NIkolay Nuk
 • То да е "цица" да я мачкаш... ;) Това... далеч от истината е, технологията не е "узряла" за такъв скок. Това може да бъде "огънато" само статично. За реална употреба на смартфони които ще си навиваме на китката, ще почакаме още 5-10 годинки... :P
  PoceH_BS