Къде са ни новите плейстейшъни, видеокарти и коли?

Къде са ни новите плейстейшъни, видеокарти и коли?

Ако сте се опитали да си купите Playstation 5, вероятно сте се сблъскали с тъжната реалност, че това е почти невъзможно. Наличности няма никъде, а когато се появят, изчезват за секунди. В същото време автомобилните фабрики на Fiat Chrysler, Ford, GM, Mazda, Subaro, Nissan и Volkswagen спират или рязко намаляват производството си. Компании като Apple, Qualcomm, Sony и AMD пък предупредиха, че продуктите им вероятно ще бъдат трудни за намиране. Причината за всичко това е една - глобалният недостиг на чипове, който се отразява почти върху всеки бизнес на планетата.

Проблемът е толкова остър, че изпълнителните директори на някои от най-големите компании за микропроцесори, сред които Лиза Сю от AMD, Боб Суан от Intel и Сенджай Меротра от Micron, се обърнаха с писмо до американския президент Джо Байдън. В него призоваха новата американска администрация да включи значително финансиране за производството на полупроводници в плана за възстановяване и инфраструктура, по който се работи в момента. В същото време автомобилните компании по целия свят обявиха, че ще имат значително по-малки приходи през тази година, отново заради недостига на чипове.

Какво се случи всъщност?

Още преди целият свят да натисне пауза заради Covid-19, в началото на 2020 г. коронавирусът вече беше нанесъл щети на производството в Китай. Това създаде притеснения, че капацитетът за производство на чипове ще бъде намален, които бързо бяха засенчени от притесненията за ефекта от коронавируса и локдауните върху световната икономика, търсенето на стоки от страна на производителите и потока на доставки. Така комбинацията от фактори накара много търговци, производители и анализатори да предвидят забавяне и дори спад на продажбите в много сфери.

В началото на епидемията реалността се оказа малко по-различна от очакваното. Търсенето на компютри и всичко свързано с тях избухна - уеб камери, клавиатури, екрани, слушалки, столове, бюра и т.н. се превърнаха в продукти от първа необходимост. Изведнъж семейният компютър се оказа недостатъчен за домашния офис, дистанционното обучение и забавленията. Това доведе до 13.1% ръст на PC пазара през 2020 г., с пик от 26.1% ръст за последното тримесечие на 2020 спрямо предходната по данни на IDC. Нарастване, каквото този пазар не е виждал от десетилетие насам.

Този моментален бум на PC сегмента накара пазарите да повярват, че смартфоните ще отбележат спад през годината. Все пак кому е нужен нов смартфон, докато е затворен вкъщи? В първите седмици на пандемията прогнозите се изпълниха, но много скоро и този сегмент се върна към нормално функциониране. Спадът на глобалните доставки на смартфони за 2020 по данни на IDC е 5.9%, а последното тримесечие отбелязва ръст от 4.3% спрямо предходната година. Тези цифри се случват в контекста на съзряването на пазара на смартфони, който бележи минимални ръстове или спадове през последните години.

Друг случай на прогнози, които се оказаха погрешни, е пазарът на таблети. Той отбеляза ръст от 13.6% на годишна база и 4.3% за последното тримесечие на годината, в което продажбите достигат нива, невиждани от 2017 насам (пак по данни на IDC). Във всички изредени сегменти имаше нарастване, което никой не беше предвидил и по-важното - никой не беше планирал. В основата беше пандемията.

Автомобилната индустрия не остана по-назад от технологичните компании и след затварянето на фабрики в началото на пандемията и прогнозите за икономически спад, много производители орязаха очакванията си за производство и продажби. За добро или лошо пазарът на нови автомобили не отбеляза очаквания годишен спад от около 15%. Подобно на пазара на смартфони и при новите автомобили, след кратък спад през пролетта, към края на годината продажбите отбелязаха огромен и неочакван ръст. Връзката с производството на чипове е в това, че новите автомобили имат по около 50 чипа, а хибридните модели могат да стигнат до двойно повече.

Освен че се наложи да купим нови компютри, когато си останахме вкъщи, трябваше да си набавим и нови неща, с които да се забавляваме. На фона на затворени кина, ресторанти, стадиони и концертни зали и забрани за пътуване, всички се насочихме към нови телевизори, към които да включим новите си конзоли, на които да играем или гледаме стрийминг услуги, докато разсеяно си чешем телефоните и таблетите. Освен че това доведе до проблеми с качеството и зареждането на почти всяка стрийминг услуга породи и неочаквано търсене на повече джаджи, които ползват чипове. Търсене, което изглежда никой не беше предвидил.

Перфектната буря

Производство на милиони бройки от каквото и да е изисква добро планиране на целия процес. В основата на това планиране са прогнози за търсенето, които през 2020 г. се оказаха пълен провал в някои сфери, сред които потребителската електроника и автомобилите. Нуждата от чипове на тези индустрии не би била проблем в един малко по-различен от нашия свят, където производството на чипове е по-масова дейност.

В нашата реалност обаче повечето компании, които разработват чипове, не ги произвеждат. Тази чест е оставена на малко компании, чието производство е концентрирано в няколко точки по света, сред които се отличават Китай и Тексас. Коронавирусът се отрази на всички, но първоначалният ефект беше най-силен върху Китай и производството на източната страна. Тази година пък Тексас - щатът с най-много фабрики за чипове в САЩ - преживява исторически студена зима, която блокира целия щат и затвори фабриките в него.

Предвид всички тези условия, производителите на чипове имат много стройна организация за реда, в който обслужват клиентите си. Така например, когато миналата година автомобилните компании намаляват поръчките си на чипове, защото очакват спад в търсенето, производителите преминават към следващите в списъка. Когато по-късно автомобилните компании осъзнават грешката си, новите им поръчки отиват накрая на опашката.

И ако възприятието ни е, че тук всичко е по поръчка, подобно на филмите в Netflix, които получаваме веднага, то реалността е, че индустрията работи по-скоро като опашката пред магазина. Ако решиш, че ще се махнеш, после се връщаш накрая на опашката и трябва да изчакаш всички останали.

Бели чипове за черни дни

Някои компании се оказват по-проактивни от други и са се презапасили с чипове. Toyota например има капацитет да продължи производството си. Причината е, че вместо да оттегли поръчките си, компанията е решила да се възползва от момента и да натрупа запаси от чипове, които сега ще са ѝ полезни във времето.

Историята на Huawei е коренно различна. Насред продължаващата битка с регулаторите, най-вече в САЩ, Huawei проактивно се презапаси с основните необходими чипове, които се произвеждат с американски технологии. Така компанията, която вече е изправена пред много предизвикателства, се оказа в по-изгодна позиция от конкурентите си.

Това обаче не променя факта, че цели индустрии са повлияни от недостига на чипове. Превъзходните резултати на пазарите за компютри и смартфони биха могли да са още по-добри, ако производството отговаряше на търсенето. Рекордните продажби на PlayStation 5 изглежда отговарят на малка частица от потенциала на конзолата, която би могла да има още по-впечатляващи резултати. В подобна ситуация се намират и новите конзоли на Microsoft.

Възстановяването на автомобилната индустрия също би могло да е още по-впечатляващо и да повлияе добре на възстановяването на икономиките по света. Изглежда обаче в следващите няколко тримесечия недостигът на чипове ще е ограничител на успехите, вероятно ще доведе и до ефекти върху пазара на работна ръка и други съпътстващи индустрии.

Дългосрочните надежди

В краткосрочен план много анализатори смятат, че няма кой знае какво да се направи и недостигът на чипове ще е част от историите на 2021 г. Това не променя факта, че са нужни действия, за да се разреши дългосрочният проблем около начина, по който функционира производството на полупроводници в момента. Причините са ясни.

Тенденцията е, че ще има нужда от все повече чипове, за да се посрещне развитието и ръста на потребителската електроника, облачните технологии, изкуствения интелект, 5G, IoT решенията, дистанционната работа и куп други “поумняващи” неща от живота ни. Освен чисто битовите ефекти, възможностите за ръст на тези сектори са важни и за развитието и възстановяването на глобалните икономики в следващите месеци и години.

В дългосрочен план Европейският съюз разглежда варианти за привличането на производство на чипове на своя територия. По информация на Bloomberg се водят разговори с компании като Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. (TSMC) и Samsung, но все още няма решения. Миналата година ЕС очерта цели за производството на една пета от световните чипове, но без да даде повече информация как ще постигне това. Въпреки липсата на детайли обаче е очевидно, че проблемът се разглежда на най-високо ниво.

Отвъд океана темата също е във фокуса на вниманието на администрацията на Джо Байдън. В контекста на плановете на новия президент за възстановяване на американското производство, субсидирането на индустрията за производство на чипове се радва на универсална подкрепа и от двете партии в Конгреса. Темата се разглежда и от гледна точка на националната сигурност, предвид това колко критично е производството на чипове за икономиката, както и съмненията за сигурността на производството, особено за нуждите на сфери като отбрана и производство на военно оборудване.

И ако по всичко личи, че практическата част от проблема може би ще се разреши в близките години, предвид политическата воля от двете страни на Атлантика, то остава въпросът за икономическата логика. Една фабрика за чипове може да отнеме няколко години за изграждане и изисква инвестиция от милиарди долари, а след като заработи, са ѝ нужни работници и клиенти, които да изкупуват продукцията ѝ.

С настоящите намерения за увеличаване на капацитетите и завземане на лидерска позиция в производството, шансовете са, че след няколко години може да се окажем в ситуация на свръхпроизводство и бедстващи производители на полупроводници. Засега обаче всички решения и произтичащи от тях проблеми са в сферата на прогнозите, анализите и предложенията. Ако има нещо, което научихме през 2020, то е, че именно в тази сфера лесно се правят грешки, от които остава надеждата да се вземат правилните поуки.

 • Само имам няколко забележки към автора. Не се пише SubarO, а SubaU.
  Освен това в английския език може и да е Перфектната буря, но в българския език се казва Страшната буря.
  Иначе всичко в статията е точно обяснено и за това преди Коледа си купих нова конфигурация, защото очаквах точно такова развитие.
  Spikul
 • Сериозен капитал трябва да имат тия ботове, за да изкупуват милиони бройки продукти. Интересно... Чак милиони... Повечето търговци имат по 10-20 бройки от продукта; големи като NewEgg, Amazon и останалите по-големи дистрибутори - по 30-40 на момента и повече в складовете, които обаче не са обявени като достъпни. Стартираш скрипта, ботът за няколко милисекунди е окупирал цялата система за регистрация с различни профили, чиито полета за адрес и банкови карти са предварително зададени, така че отнемат до няколко секунди за всички поръчки и дотам. Системата блокира всички други заявки на нормални потребители. Даже всичко става толкова бързо, че някои потребители достигат до края на поръчката и, когато натиснат "Купи" или "Поръчай" и системата заявява, че няма наличности. Толкова е просто. Сега не ми се търси, но има статии в AnandTech, Techspot, 3DGuru, Overclockers и всякакви други.

  Аз, обаче си мисля, че основният проблем не са скалпърите и скриптовете, а това, че самите продукти са "маркетингови", т.е. няма масово производство, което да достига до търговците на дребно. AMD примерно си обяви 5-та серия десктоп процесорите и XT-6*** видеокартите, знаейки още в този момент, че партньорите й в Югоизточна Азия няма да могат да изкарат и 5% от очакваното. Същото се отнася и за Nvidia, която обяви смешно ниски цени за новото си поколение карти, които на практика са х3 и отгоре в момента. Моята видеокарта, която се каня да сменя по някое време - GTX 1080Тi е на цена в момента, която е по-висока от тази, на която я купих. Не, че е лоша картата и, че не може да подкара и най-новите игри на добри настройки. Просто е на колко, 3-4+ години... И ще се повишава още))

  Живеем в интересни времена:]]
  MEnergy
 • Имат капитал, нали вече са го 'изкОпали' с предишните карти :)
  TRACKER
 • Сериозен капитал трябва да имат тия ботове, за да изкупуват милиони бройки продукти. Интересно...
  arakchiev
 • Напълно съгласен, аз също си задавам въпроса
  burbigo4
 • Причината да няма нови Плейстейшън-и, 3ХХХ/XT-XXXХ сериите видеокарти и много други са предимно скалпърите и бот-скриптовете, които доказано се използват за масово изкупуване на всички наличности, след което всичко свършва на поне х3-ни цени в Ebay и всякави други пазарни пространства. През ден в хардуерните сайтове за новини даже се публикуват имената на скриптовете, както и официални прес-съобщения от съответните търговци на дребно, което обаче не променя ситуацията. Тя даже се задълбочава и причина за това са и чисто маркетинговите обявления на продукти по нишови и все още лабораторни технологии, за които самите производители знаят, че няма как да изведат масови количества на пазара, защото полезният обем (без дефекти) от използваните матрици е в пъти по-нисък от предишните поколения на същите продукти. А и не всеки е склонен да субсидира хардуерно продуктите си, продавайкии ги на под производствените си разходи като Sony с цел да печели от софтуерната система зад тях. От друга страна, много сектори са изключително засегнати от пандемията и посоката на потребление е точно обратната - низходяща и на икономии, същата е и що се отнася безработица, ограничение на потреблението и намаляване на спестяванията, в които единствените продукти, видели някаква позитивно развитие са н.и.с.ъ.к. клас офисни лаптопи, PC-та и също толкова евтини уеб-камери. Това е само началото на нова глобална икономическа криза, в която скалпърите ще стават все повече и повече, особено в пазар на фиктивни продукти, промотирани в още по-фиктивни онлайн презентации... И произвеждани в региони, в които пишещите писма до президента главни акционери се изнесоха доброволно и напълно само с цел печалба, която със сигурност нито ще могат да избият, нито ще са склонни да приемат, ако се върнат в "цивилизования" свят на централите си.
  MEnergy