Какво да очакваме от мобилния конгрес?

Какво да очакваме от мобилния конгрес?

В началото на следващата седмица Барселона за пореден път ще привлече вниманието на всички, които се интересуват от всевъзможните превъплъщения на мобилните технологии. Новото издание на мобилния конгрес ще премине под мотото Creating a better future и ще ни покаже не само напредъка към 5G мрежите и свързаните с това технологии, но на него ще видим и много телефони, които ще достигнат до пазара през следващите месеци.

Препоръчани оферти

Както обикновено и Mobile Bulgaria ще е в Барселона – това ще бъде нашето юбилейно десето посещение, а на следващите редове ще се опитаме да обобщим какви продуктови премиери очакваме. Пресконференциите на производителите започват още през уикенда, така че се пригответе за по-голямо количество технологични новини, докато зимата се завръща в България. Част от събитията ще можете да гледате и онлайн.

Alcatel
Китайската компания TCL обеща да представи три нови смартфона с марката Alcatel и това ще стане още на 24 февруари. Трите устройства се казват Alcatel 5, Alcatel 3V и Alcatel 1X и вече знаем голяма част от техните технически характеристики, които ги позиционират в ниския и среден ценови сегмент. Основното за устройствата е използването на 18:9 дисплеи, което подсказва, че през тази година това съотношение ще достигне до още по-ниски ценови нива.

Nokia
HMD Global започна втората си година като дом на телефоните с марката Nokia и със сигурност има амбиции да продължи успешното начало. Пресконференцията на компанията е в неделя и на нея очакваме да научим повече детайли за Nokia 1 и Nokia 7+, чиито снимки видяхме вече, но вероятно ще има други продуктови премиери. Няма да се изненадаме, ако компанията представи и нови обикновени телефони с имена на любими модели от миналото след фурора, който 3310 предизвика през миналата година.

Samsung
И тази година корейската компания не успя да опази в тайна новите модели в серията Galaxy S и вече знаем почти всичко за тях. На събитието в неделя ще научим и останалите детайли, но е ясно, че цената на телефоните ще е по-висока от тази на техните предшественици. Както разбрахме, Galaxy S9 запазва дизайна на Galaxy S8, а основните подобрения са свързани с камерата и възпроизвеждането на звук.

Sony
По традиция японската компания ще анонсира своите нови телефони на мобилния конгрес в понеделник сутрин и вече имаме някаква представа какво ще видим тогава. Говори се, че това ще са моделите Xperia XZ2 и XZ2 Compact, които очакваме да поставят ново начало по отношение на продуктовия дизайн след години ползване на концепцията OmniBalance. Устройствата ще предложат дисплеи със съотношение 18:9 и чипсет Snapdragon 845, но ще се разделят със стандартните жакове за слушалки.

LG
Корейската компания няма да представи наследник на G7 и се говори, че това ще стане чак през лятото. Вместо това LG ще се фокусира върху нов вариант на модела V30, който ще предложи повече памет за приложения и нова система за изкуствен интелект към камерата. Не е ясно дали ще го видим в България, но не такова е положението с новите K8 и K10, които са в средния ценови сегмент.

Motorola
Притежаваната от Lenovo компания не организира преконференция на мобилния конгрес, което подсказва, че няма да използва събитието, за да анонсира нови смартфони. Това обаче не изключва възможността да бъдат представени нови модули за серията Moto Z. Не е изключено Motorola да реши да анонсира очакваната серия Moto G6 без много шум, но ни се струва, че това е малко вероятно предвид очакваните промени в нея.

Huawei
Третият по големина производител на смартфони в света също реши да не представи новите си флагмански смартфони в Барселона и насрочи събитие в Париж за края на март. Тогава ще разберем какви изненади ще донесат моделите P20, но това не означава, че в Барселона няма да има продуктови премиери от Huawei. Очакванията са пресконференцията в неделя да е фокусирана върху нови таблети в серията MediaPad.

Asus
Събитието на Asus на мобилния конгрес е чак във вторник вечер и на него ще бъде представена новата серия Zenfone 5. По традиция тайванската компания е подготвила изобилие от модели, a на пресконференцията очакваме поне две устройства в серията – Zenfone 5 и Zenfone 5 Lite. Първият модел може да се окаже по-интересен, защото се очаква да предложи изрязан дисплей по подобие на iPhone X.

Останалите
Британската компания Bullitt Group вече започна да разкрива детайли за новите си модели, като обяви, че на събитието ще демонстрира моделите Cat S61 с подобрена термална камера и още повече сензори и Land Rover Explore, който има магнитна система за връзка с аксесоари. Ако чакате новини от BlackBerry Mobile (също част от TCL), засега няма индикации, че компанията ще представи нещо ново. Това важи и за HTC.

Другите китайски производители със сигурност ще имат новини. Doogee обеща да представи модел с изрязан дисплей и вграден в дисплея сензор за отпечатъци, а хърватската компания Noa, която ребрандира китайски модели, ще се фокусира върху телефони с 18:9 дисплеи. Сред тях ще има и устройства с изрязан дисплей, но засега това няма особена практическа стойност.