Какво става с данните от старите телефони?

Какво става с данните от старите телефони?
Според проучванията хората сменят мобилните си телефони средно на 18 месеца. Старите телефони подаряват на приятели или роднини, но доста често ги продават. Колко от старите собственици се замислят какво се случва с бившите им телефони? Експеримент, проведен неотдавна от Trust Digital of McLean, показва, че е добре хората да се замислят, преди да продадат старите си телефонни апарати. От компанията купили десет употребявани телефона от eBay с цел да проверят приложенията за телефонна сигурност, които продават. Всеки един от телефоните, закупени от Trust Digital, е сравнително сложен модел, който може да работи с корпоративна електронна поща. По време на експеримента от компанията са успели да възстановят информацията от почти всички телефони, като данните са били от порядъка на 27 000 страници. Информацията е била най-различна - от лични съобщения до корпоративна информация за настоящи и бъдещи сделки.
По-голямата част от потребителите използват инструкциите за унищожаване на данните, които производителят на телефона предоставя. Често обаче те не са достатъчни, за да се изтрие напълно информацията. Тъй като безвъзвратното изтриване на данни изисква доста по-бавен и сложен процес, производителите компенсират, като предлагат по-бърза процедура, която обаче не е толкова ефективна. На страниците в Интернет на някои от тях може да се открие и информация за окончателно изтриване на съществуващата информация от телефона. Често обаче процедурата наистина не е проста. За да изтриете всичко от паметта на Treo например, трябва да натиснете три бутона едновременно, плюс още един малък на гърба на телефона. Определено ще е трудно да го направите сами, вероятно ще ви трябва още един човек.
За съжаление програмите, с които може да се възстанови информацията от старите телефони, са в Интернет и могат да бъдат намерени абсолютно безплатно. За да се справи с тях, не е необходимо човек да има специално образование. Разбира се, има хора, които не се притесняват от това, че тайните им могат да бъдат разкрити. От Trust Digital твърдят, че засега няма тенденция да се купуват стари телефони, за да се търси в тях важна информация. От компанията възнамеряват да върнат телефоните, използвани за експеримента, на първоначалните им притежатели, а възстановената от тях информация ще оставят в заключен компютър, който няма да бъде свързан в мрежата на главното им управление във Вирджиния.