Камерафони срещу DSLR и филмови фотоапарати - изравнено ли е качеството на снимане?

Камерафони срещу DSLR и филмови фотоапарати - изравнено ли е качеството на снимане?
Фотографските възможности на iPhone станаха дори още по-добри с излизането на iPhone 5s и устройството заслужено се нарежда сред най-способните камерафони на пазара. Разбира се, телефонът на Apple няма хардуерните способности да се пребори с Lumia 1020, но все пак устройството на Nokia попада в съвсем различна категория, в която все още няма никаква конкуренция. От сайта DPReview, който е фокусиран върху фотографията, са решили да проверят докъде е стигнала еволюцията в качеството на изображението при камерафоните и дали те са способни да заменят фотоапарат със сменяема оптика от висок клас. И резултатите се оказват особено интересни.

В теста честта на камерафоните бранят Lumia 1020 и iPhone 5s, а срещу тях са изправени 5 DSLR и един филмов SLR фотоапарат, всеки от които е бил най-доброто на цена под 2000 долара в годината, в която е излязъл на пазара (най-старият е от 2003, а най-новият - от 2012 г). Двата смартфона не са избрани случайно - според сайта iPhone 5s се фокусира върху удобството и скоростта, докато Lumia 1020 цели най-доброто качество на изображението. Двата модела ползват и противоположни като идея приложения за контрол на камерата - просто и без никакви опции при iPhone 5S и предлагащо пълни ръчни настройки при Lumia 1020.

В крайна сметка се оказва, че новите DSLR фотоапарати правят много по-добри снимки и от двата камерафона, но това е очевидно. По-интересно е това, че избраният подход за тестване дава поглед върху това къде са съвременните телефони по отношение на фотоапаратите в исторически план. DPReview заключава, че по отношение на уловените детайли iPhone 5s изостава с 8-9 години от DSLR при снимане при достатъчно светлина, а Lumia 1020 - с по-малко от 6 години, вероятно по-близо до 3. И това е така, при положение че снабдите фотоапарата с обектив за 1700 долара и снимате в RAW формат. Посочва се, че при добра осветеност устройството на Nokia се приближава до уловените детайли от най-добрите DSLR. При слаба осветеност положението е различно - там Lumia 1020 изостава с около 8 години, а iPhone 5s - с 10.

Пълният тест с достатъчно примери и подоробен анализ може да намерите тук:
http://connect.dpreview.com/post/5533410947/smartphones-versus-dslr-versus-film

 • Не питаме никой, просто куупууаме, всичко друго си е празни приказки и загуба на рееме. (което е перфектно за тоя фоором)
  Holon
 • [Quote]Много ясно това е Айфон, той снима най-добре, от всичко на земята..... Ти сега ли го разбра?[/Quote] Така си е (yes) Койту ни вярва да пита Анандито от AnandTech. Или Тимито Кук. Да чете Апле Енсайдер или айфоня.ру!
  LegolasElf
 • Много ясно това е Айфон, той снима най-добре, от всичко на земята..... Ти сега ли го разбра?
  Holon
 • Урааа! Направихме пробив. Новия айфон снима по-добре от DSLR при определени условия (woo) [Youtube]https://www.youtube.com/watch?t=140&v=q0NyPW-BjpA[/Youtube]
  LegolasElf
 • Кажи какво точно имаш в предвид , защото нищо не се разбира от тези скрийншоти
  abando
 • Ами, телескопа Хабъл и без това е пред пенсия. Да изкарат един смартфон в околоземна орбита и да продължи с откритията на планети и т.н. Ако вярваш на рекламата, до толкова се е подобрило качеството на микро-плюнките (смартфон камерите). Миналата седмица разъквах 50-500 телеобектив на Sigma и друга оптика на Leica. Няма такъв кеф. На километър си четеш спокойно номерата на автомобилите и картината е кристална. Качествената оптика прави толкова голяма разлика с некачествената такава от същият тип, камо ли с лещичка колкото оризово зрънце на смартфон.
  A4i
 • Какво мислите за това сравнение ... толкова ли лъжат от арената
  kan4oto72
 • Ами условията бяха предизвикателни, телефона трудно фокусира и подбира настройките поради осветеността под канапето на гората. А се опитах и да хвана атмосферата. Беше подтискаща, като в гробище. Короната на двадесет-метровите дървета, където е паднала е скършила подрастващите дървета наоколо - грозна гледка. Трудно се подбира място за снимане, щото клоните са направили един метър висок килим над земята. Не ми се мисли какво ще стане при дъждове. Това е дъното на дол и водотек на малко поточе, което миналата година беше пълноводна река. На около километър от мястото има голямо струпване на липи. Там са влизали с бензинови резачки и е трагедия. Ще се опитам да направя снимки с DSRL.
  A4i
 • Първата снимка има някаква идея. Ако беше с DSLR можеше да размежеш фона и да акцентираш върху основния обект. Фокус примерно върху дънера и годишните пръстени, за да покажеш как с лека ръка някой е "убил" едно половин вековно дърво, другото на дефокус. Втората снимка - дънера си го "изгорил" и няма детаили. От там нататък снимките явно си ги правил държейки телефона в джоба и той сам е снимал - аз в тях смисъл не видях.
  tweeg
 • Щтракнах няколко снимки в гората. Телефона ми беше под ръка. Снимах в HDR режим: http://imgur.com/a/fHSZv
  A4i
 • Ще пробвам.
  Holon
 • Предполагам представа си нямаш на DSLR апаратите да не говорим за обективите с колко им пада цената годишно. А ако препродаваш оръжие да знаеш на каква печалба ще си?
  tweeg
 • Аз ги препродавам и съм на печалба дори, ха сега де?
  Holon
 • [Quote]Ако не вадиш пари от това за мене са си идиоти, хиляди левове[/Quote] Ами и на мен ми е чудно как може хората да дават хиляди левове за телефони, дето и с такъв за 50 лева пак може да се провеждат разговори (даже и батерията му няма да свърши) или айде ако ще е "смарт" има ги за по 150-200 лева. Та както се казва "кефа цена няма" и хвърлянето на хиляди левове за телефони или фотоапарати в 99% от случаите се прави без от това да се "вадят" пари.
  tweeg
 • Как ще са идиоти... Това е просто едно хоби, но не е за всеки. По твоята логика всички хора на планетата са идиоти защото имат влечение към нещо... Хайде малко по-сериозно. За 99% от хората телефона върши перфектна работа, а за другите 1% това е хоби, като със сигурност не са идиоти.
  abando
 • Ако не вадиш пари от това за мене са си идиоти, хиляди левове, раници, дупене 15 минути- щрак. И после цяла нощ ги редактирай и ги запази в една папка. Имам такива приятели- за мене са идиоти, нищо лично към никой.
  Holon
 • "Трябва да си идиот да снимаш с друго, ако не вадиш пари от тази работа." Бая "идиоти" има. Просто доста хора имат фотографията за хоби и имат по-висок критерии, който мобилните телефони не могат да покрият. Не е само това, което е посочено в статията. Например светкавицата - не знам с каква светкавица са цитираните телефони, но като цяло DSLR са с ксенонова, отделно, че доста ползват допълнителна дето също струва колкото GSM. Освен за нощни снимки се ползва и за запълване на сенките в слънчев ден. Оптичния зум е друга разлика. Т.нар. "крачен" зуум - да се приближиш или отдалечиш от обекта не винаги е приложимо, пред теб може да има преграда. Неща като хроматични аберации, сенник , оптичен визьор, капак на обектива, възможност за работа със статив, филтри, дълги експозиции и дистанционно управление са други "подробности" които също не видях да се засягат в статията. Наистина камерата на мобилния телефон е достатъчна за много хора, но повярвай ми останалите не са идиоти, независимо от внушенията в статията.
  Izparitel
 • Навремето отиваш на почивка някъде вземаш си фотоапарата да снимаш.Сега изскача момент да снимаш нещо бръкваш в джоба и ако телефона има опция за снимане при заключен екран снимката е готова за 2 сек.Ако имаш DSLR за 10к лева дали ще го мъкнеш навсякъде щото нещо някъде може да се снима,а за повечето моментни снимки няма да можеш да го извадиш от калъфа даже:D.И най обикновенна сапунерка да е даже пак няма да бъде на 100% винаги в ръката ти и това е най голямото предимство на смартфона пред който и да е фотоапарат.
  fox_vt
 • За любителски снимки на любими хора си е перфектен смартфона. Трябва да си идиот да снимаш с друго, ако не вадиш пари от тази работа. 2015 сме вече хора, ще ти мъкна чанта :) ей сега...всичко е просто и лесно, снимаш и буташ във фейсбук, лайкове много, мазнят ти се, кефят ти се, а скришом ти завиждат... Има хора рано сутрин си снимат и дрис*ята от тоалетната (като мен, ако искате можем да станем приятели във фейсбук :) ) и после я качват във фейса. С огромна техника как ще го направиш, сматфона превъзхожда Dslr-а в това :) (Само да не падне телефона, че няколко пъти съм го изпускал) (whistle)
  Holon
 • Разбира се, че си прав. Никой не сравнява телефони с Dslr защото е безумно. Исках да кажа, че телефона дава достатъчно добро качество за обикновения човек. Телефоните напреднаха достатъчно в последните 3-4 години за да заменят напълно фотоапарата сапунерка за повечето хора.
  abando