Китай направи собствен забранителен списък с американски компании

Китай направи собствен забранителен списък с американски компании

Китайското правителство ще въведе подобен на американския списък с компании, които няма да могат да правят бизнес в страната или да получават стоки и услуги от китайски контрагенти. Официално списъкът ще съдържа "ненадеждни лица", а в него ще се попада за едно от следните провинения: неспазване на пазарните правила, нарушаване на договори, отказ от доставка на стоки и услуги без пазарна мотивация и нарушаване на законните интереси на китайски компании.

Новината бе съобщена от говорителя на китайското Министерство на търговията Гао Фенг, който уточни, че в следващите дни ще започне и конкретното санкциониране на компании. Мярката се счита за отговор на американските санкции срещу Huawei, които поставиха бизнеса на телекомуникационния гигант под сериозна заплаха. От формулираните нарушения е видно, че основните засегнати ще са именно партньорите на Huawei, които под политически натиск прекратиха работа с китайската фирма.

В същото време китайските власти започнаха официално разследване срещу американската куриерска компания FedEx. Оказа се, че пратки на Huawei, които са били предназначени за офиса в Япония, са били изпратени в САЩ, a освен това е имало опити за пренасочване на други две. Въпреки последвалото извинение от страна на FedEx е много вероятно през следващите дни компанията да се сблъска с трудности в работата си на китайския пазар.

Източник: Bloomberg

Оферти на деня

  • Китай винаги игра по пазарни правила, нали? За кражби, дъмпинг, игра с курса на юана, няма да говорим
    gogulef