Huawei ще инвестира 800 милиона долара в нов завод в Бразилия

Huawei ще инвестира 800 милиона долара в нов завод в Бразилия

Huawei планира да изгради завод на стойност 800 милиона долара в Бразилия, като най-вероятно той ще произвежда смартфони. Очаква се съоръжението да заработи след три години, а продукцията му зависи от търсенето на местния пазар, но ще се изнася и за региона на Южна Америка. По време на своето посещение в Китай губернаторът на щата Сао Пауло, където ще е разположена фабриката, обяви, че компанията се подготвя да отговори на търсенето след първия търг на честоти за 5G, който ще е през март догодина.

Китайската компания присъства в страната от 21 години, като вече разполага със завод с 2000 служители за производство на комуникационно оборудване. Новото съоръжение ще даде работа на 1000 души, а точното му местоположение все още се обсъжда. Очаква се инвестицията да бъде извършена в рамките на три години след търга за 5G честотите.

Huawei внася смартфоните, предназначени за Бразилия от Китай, но страната става важен пазар заради невъзможността за навлизане в САЩ. Междувременно при посещението на бразилския президент в САЩ от Доналд Тръмп му е било намекнато да спре да работи с Huawei. Въпреки това страната няма планове да забрани използването на оборудване от китайците. Другите два големи производители на телеком оборудване – Ericsson и Nokia, също имат заводи в Сао Пауло.

Източник: Reuters

Оферти на деня