Китайски компании организират бойкот на Apple

Търговската война между САЩ и Китай добива все по-екзотични измерения. След като американците правят през последните месеци всичко възможно, за да ограничат продажбите на Huawei и дори се стигна до арест на финансовия директор на компанията в Канада, сега китайски компании организират бойкот на продуктите на Apple. Според информация на Nikkei през последния месец редица фирми са предприели инициативи за закупуване на допълнително оборудване на Huawei и в същото време са предприели мерки, за да накарат своите служители да не използват продукти на Apple.

Машиностроителна компания в Шънджън е заплашила работниците с конфискация на всякакви устройства на компанията от Купертино и също така е заявила, че ще уволнява служителите, които не изпълняват нареждането да предадат своите смартфони и таблети. Друга технологична компания от региона също е обявила санкции за своите работници, които продължават да купуват продукти на Apple.

Nikkei припомня, че китайците като цяло са склонни към подобни масови бойкоти на компании, които са базирани в държави, с които КНР е в обтегнати отношения. През 2012 във връзка с конфликта с Япония около островите Сенкаку се стигна до бойкот на различни японски търговски вериги, а инсталирането на американски противоракетни установки в района на Сеул доведе до бойкоти на Hyundai и Lotte.

Други китайски компании предлагат субсидии на служителите си, копито купят телефони на Huawei. При повечето субсидиите са 10-20% от стойността, но някои компании дори покриват пълната цена. Например Shanghai Youluoke Electronic and Technology субсидира напълно до два смартфона на служител, а Shenzhen Yidaheng Technology връща 18% от цената на устройства от Huawei и ZTE. Пивовар от провинция Хънан дори обещава да даде на служители и клиенти, които са закупили телефони Huawei, алкохол за 30% от сумата.

Източник: Nikkei

 • Глобалната пропагандна машина на Китай яко увеличи оборотите. Който иска комунистически строй :lol: да отива да живее в Китай ;) Каква е разликата с американската пропагандна машина? Никаква!
  Продуктите на Епъл не струват. И по-специално смартфоните им. Като хардуер са добре, но iOS е пълна трагедия. Неизбежното рано или късно ще се случи!


  Sent from my iPhone using Tapatalk
  Legolaself01
 • Който иска комунистически строй :lol: да отива да живее в Китай ;) Няма нужда да се ходи никъде, "комунистическият строй" сам ще дойде тук, натам отиват нещата.
  Nik21
 • Глобалната пропагандна машина на Китай яко увеличи оборотите. Който иска комунистически строй :lol: да отива да живее в Китай ;) Xiaomi загуби над 6 млрд. долара за три дни
  Причината е отключване за продажба на част от акциите  Sent from my [emoji336]using Tapatalk
  Jonne
 • Глобалната пропагандна машина на Китай яко увеличи оборотите. Който иска комунистически строй :lol: да отива да живее в Китай ;)
  gog88
 • :)
  dade