Китайските власти погнаха производителите на памети

Корейските Samsung Electronics и SK Hynix в момента са обект на разследване на китайските власти. Преди няколко дни пък бяха посетени и офисите в Пекин на американската компания Micron. Общото между трите фирми е, че са сред най-големите производители на памети в световен мащаб.

Местната комисия за защита на конкуренцията е обърнала сериозно внимание и на трите фирми и ги подозира в договаряне на цените на паметите, които са рекордно високи през последните години. Конкретно разследването на Micron е възможно да е свързано и с продължаващата търговска война между САЩ и Китай, която вече взема първите жертви.

И трите компании отказаха да коментират темите, по които са били разпитвани от китайските чиновници, но според Парк Канг-Хо от Daishin Securities Co очевидната цел на проверките е да се постигне намаляване на цените на паметите. Според него се търси предимно психологически ефект и мерките едва ли ще окажат влияние на цените на акциите на проверяваните компании.

В същото време Китай сериозно инвестира и в местната индустрия за полупроводници именно с цел да се намали зависимостта от външни доставчици. В последно време е закупено сериозно количество производствено оборудване, което идва предимно от Южна Корея.

Източник: Bloomberg

  • Нормално, сега ще си покриват загубите заради ZTE. Тръмп ужким се беше разчувствал, но техния сенат го гласува, и забраниха Андроид и американски компоненти. И клоуна не е виновен. Ще ми направи голям кеф да забранят на още някой голям китаец Андроида. Освен Корейците, всички други производители са китайци. Дали няма да си барнат някаква нова ОС (много разчитах на Хуавей, да има конкуренция), и Андроида да остане само в учебниците по история… Писах го в другата тема, китайците сега почват да ги произвеждат/nand flash 64 слоя/. ( Apple го купи цялото производство), и ще се опитат всячески да навредят на големите играчи (корейци и американци), за да си разгърнат производството. Та става дума за пари, много пари..
    StefiMo
  • Дам. Нещо напоследък цените на флашките и картите памет не намаляват, даже растат, въпреки, че прогресът на капацитета си върви. Време беше да се разследва. Браво на Китай!
    tzincbg