Компанията зад Philips Hue пуска продукти, предаващи данни през светлина

Компанията зад Philips Hue пуска продукти, предаващи данни през светлина

Компанията Signify, позната доскоро под името Philips Lighting и занимаваща се с производството на продуктите за умно осветление Hue, анонсира нова серия интересни продукти. Устройствата в линията осветителни тела Truelift имат възможност за безжично предаване на данни чрез технологията Li-Fi. Те ще могат да предават към устройства като лаптопи и настолни компютри със скорост на трансфер до 150 Mbps чрез светлинни вълни, а не чрез радиосигнали като при Wi-Fi.

Новата серия ще се състои от няколко типа продукти – осветителни тела и приемопредаватели, които могат да бъдат монтирани към съществуващи продукти. Системата може да бъде ползвана за връзка между фиксирани точки, при което се постигат по-високи скорости на трансфер до 250 Mbps. Първите модели ще са насочени за приложение в професионална среда като офис сгради и болници.

Макар технологията Li-Fi да е налична от няколко години, досега тя не успя да се наложи в потребителски продукти, тъй като за целта са необходими адаптери и специалното им позициониране. И при устройствата на Signify ще е необходимо да се използва USB ключ за достъп за приемане на Li-Fi сигнала. Подобни решения имат и своите предимства, особено на места с пренасищане от радио честоти и в обекти като болници, където радиочестотните лъчения могат да влияят на чувствителна техника.

Източник: Signify

Оферти на деня