Крахът на Ethereum може да доведе до достъпни видеокарти

Крахът на Ethereum може да доведе до достъпни видеокарти

Пазарът на криптовалути пада главоломно в последните дни и седмици, което е ужасна новина за крипто ентусиастите. Това обаче е и момент, който гейминг общността очаква с нетърпение от дълго време. Причината е, че т.нар. копачи на криптовалути изкупуват наличните видеокарти, с което карат наличностите им да са ниски, а цените изключително високи.

Сега обаче пазарът пада, като основната причина са действията на няколко правителства, които спират или забраняват копаенето. Основният повод за това е огромният разход на енергия, който изискват криптовалутите. В Китай бяха затворени някои големи криптомини, с цел да се предотврати недостиг на електроенергия.

Въпреки че днес връзката между видеокартите и криптовалутите не е толкова пряка колкото преди, тя все още съществува. Причините за по-малката взаимосвързаност са няколко, като на първо място е това, че най-популярната криптовалута - биткойн, не се копае толкова ефективно с видеокарти, колкото преди. Също така Nvidia имплементира hash rate limiter в най-новата си серия видеокарти RTX 30, което ги прави още по-неподходящи за целта. Така все по-малко миньори използват този хардуер за целите си.

За разлика от биткойн обаче Ethereum може да се възползва от видеокартите, което кара много миньори на тази валута да използват именно ценния за геймърите хардуер. Връзката с биткойн обаче не е загубена, тъй като тази валута всъщност влияе на целия криптопазар. Когато биткойн отчете голям спад, всички други валути също спадат, а действията на правителствата правят целия сектор още по-нестабилен. Затова и в момента копаенето на Ethereum с видеокарти не е финансово изгодно.

Благодарение на това много миньори, базирани най-вече в Азия, продават видеокартите си в големи пакети. Това че не купуват нови карти пък позволява на повече наличности да достигнат до крайните потребители. Затова и в момента се смята, че освен повече наличности, видеокартите би трябвало да се радват и на по-ниски цени, които да са по-близки до препоръчаните от производителите. По-рано тази година топ моделите видеокарти стигнаха цени над три пъти по-високи от обявените от производителите, като освен криптопазара, влияние върху това имаха и т.нар. скалпъри, които препорадват желаните продукти на по-високи цени.

Естествено, волатилната природа на крипто пазара може да промени ситуацията много бързо. Следващ бум на Ethereum не е невъзможен и би довел до поредни проблеми с доставката и наличностите на видеокарти. Все пак настоящата ситуация може да се окаже безценният момент, в който да си осигурите нужния ъпгрейд на гейминг машината.

 • Много повече се износва картата с игри, ту 70°-80°,ту 100% вентилатор. На копане картата замръзва на 50°-60°и 50%вентилатор.
  danilov
 • Точно днес Етериума поскъпна отново над 2000 долара :)
  ilkor
 • Аз съм копал, продавал съм и съм купувал такива карти. Има много такива карти които са читави и ако искаш нещо евтино можеш да спазариш такава за доста малко пари и да я ползваш доста дълго време. Давам пример, на брат ми му купих една такава карта, която беше много хубава популярна радеон карта за ползване RX570 мисля беше, и вече си я ползва една година и ще я ползва още дълго време. Много зависи за какво ви трябва такава карта и как смятате да я ползвате и от кого я купувате. Примерно цената на картата нова беше тогава около 400-500лв, ние я купухме за 100. Има си място и време но трябва да се внимава. И крах ... БАШ КРАХ ... леко преиграваме със статийката.
  tixooo
 • Лично аз никога не бих си купил карта, с която е ползвана за майнинг. Интересно ми е друго, дали такива карти могат да се появят като чисто "нови" отнякъде.
  Scorpinox10