Краят на LG Mobile доказа, че иновациите не са достатъчни за успех при смартфоните

Краят на LG Mobile доказа, че иновациите не са достатъчни за успех при смартфоните

Тази седмица LG потвърди слуховете, че ще закрие бизнеса си със смартфони, което едва ли ще направи огромно впечатление на много хора. В последните години компанията така и не успя да спечели стабилни позиции в мобилния сегмент и постоянно отчиташе загуби и неуспехи. Ако обаче сте от хората, които не следят толкова развитието на пазара, колкото предложенията на него, има шанс новината да ви е изненадала.

Все пак смартфон индустрията прави всичко възможно да ни убеди, че в ядрото на успехите се крие нищо повече от мита за иновацията. Това вероятно произлиза от обявяването на iPhone през 2007 г., което наистина беше малка революция в технологичния свят. Тя подсили ореола на иновативност и неповторимост на Apple, който не е задължително да беше заслужен, но е факт. Затова и практически всички производители започнаха да преследват иновациите като Светия граал на успеха, а LG беше сред компаниите, които се справяха с това преследване ужасно добре.

Всъщност LG бяха толкова добри в това, че технически именно техният LG Prada беше първият модел с капацитивен тъчскрийн, обявен около месец преди iPhone. Фактически обаче корейската компания не успя да постигне особен успех в света на смартфоните чак до 2011 г. Тогава LG Nitro HD за AT&T направи заявка да се противопостави на конкурентите, но комбинация от недобра батерия и доста тромав софтуер го спънаха.

Наследникът му Optimus G поправи много от грешките и се превърна в хит с продажби от над 1 милион броя за първите 4 месеца. LG обаче намери пътя си чак с G2 през 2012, когато влезе в лигата на големите. Това беше един от първите модели, които премахнаха хардуерните бутони за навигация, което днес вече е стандарт. В този период LG стана партньор на Google за производството на Nexus 4 и Nexus 5, които се радваха на любов от феновете, въпреки недостатъците си.

Някъде в този период LG започна първите си стъпки в зоната на експериментите, които сякаш бяха двигател за следващите години. LG G Flex от 2013 и наследникът му G Flex 2 предлагаха гигантски за времето си 6” и 5.5” извити OLED дисплеи, които освен това можеха да се огъват. И двата модела имаха самолекуващо се покритие на гърба, което “поправяше” малки драскотини, както и топ хардуер и съвсем прилични камери.

В този период компанията пускаше и по-обичайните си флагмани в лицето на G3 и G4, но подобно на по-странните си събратя, те не се радваха на особено голям пазарен успех. Те обаче донесоха някои иновации. LG G3 например първи осигури дисплей Quad HD резолюция (1440 x 2560), а освен това предложи и ръчен режим за управление на камерата. Неговият наследник пък добави заден панел от естествена кожа, който изглеждаше ефектно.

G5 обаче беше моделът, с който LG заложи на експеримент в своята флагманска серия, като представи концепцията за модулен телефон. Той поддържаше модули, които можеха да добавят различна функционалност към телефона. В комбинация с тежкия софтуер и бавните ъпдейти, моделът беше пълен провал, което LG потвърди с пускането на доста по-консервативния LG G6. Въпреки това G5 даде на света нещо, което днес почти всеки телефон има - камера с ултраширокоъгълна леща.

През 2016 г., когато излезе G5, LG пусна на пазара и V20. Това беше първият модел на компанията, който включваше не просто жак за слушалки, в годината, в която Apple го уби в своите продукти, а и висококачествен DAC. С V20 LG постави началото на репутацията си на компания, която предлага аудиофилско качество на звука в топ моделите си. Моделът включваше и по-малък втори дисплей над основния. Подобно на другите функции и това не доведе до по-високи продажби, но отличаваше компанията от повечето други.

Иначе с G6 LG въведе по-високото екранно съотношение, което позволи да имаме удобни за ползване телефони с големи дисплеи. Нека не забравяме и възможността за събуждане на телефона с двукратно потупване на екрана, която компанията въведе, след като премести централния бутон на гърба на телефоните си.

Междувременно LG продължи да изкарва в G-серията все по-консервативни и трайно неуспешни модели. Основната причина за този неуспех е комбинацията от безсилен маркетинг, който така и не успя да се конкурира с Apple и Samsung. Освен това обаче компанията имаше постоянни проблеми с ъпдейтите на софтуера си, който освен това си остана претрупан и тромав.

Това не попречи на интересните идеи и отличаващи се характеристики да продължат. V30S ThinkQ имаше може би най-добрия haptic feedback в Android смартфон за времето си. По-късно V40 беше първият смартфон с тройна камера, която днес е нещо напълно обичайно. Dual Screen кейсът на G8X вероятно е вдъхновил Microsoft Surface Duo, включително и за не чак толкова добрите елементи. Hand ID пък беше възможността на G8 да се отключва, като сканира вените на ръката - несигурен и бавен метод, който обаче беше забавен и различен.

В последната година LG не спря с интересните модели, водени от Velvet и чудесния му дизайн, допълнени от подобренията на неговия Dual Screen кейс. След това дойде Wing с уникален прочит на концепцията за два екрана, която включваше завъртащ се втори дисплей. Тази година на CES компанията обяви концептуалния навиващ се смартфон Rollable, който обеща по-късно да пусне на пазара, но очевидно няма да го направи.

Всичко това беше един постоянен поток на иновации и експерименти, който на теория трябваше да изстреля LG на върха в смартфон сегмента. Все пак всички говорим за иновации и отличаващ се дизайн като нещо изключително важно и водещо. Истината обаче е, че надеждният софтуер, дългата поддръжка на моделите и изграждането на екосистема от услуги, аксесоари и устройства са много по-важни фактори за успеха на една смартфон компания. LG така и не успя да се справи с тях, а и смартфоните ѝ никога не бяха най-доброто на пазара.

Затова и LG ще остане в историята на смартфоните като компанията, която доказа, че иновацията може би няма чак толкова голямо значение. Добрите идеи са чудесен повод да пишем, четем и споделяме статии, но когато стане време за покупки, очевидно повечето потребители залагат на други неща. За нас остава надеждата, че други компании ще имат смелостта да поемат щафетата на експериментатори.

Оферти на деня


Втора употреба с гаранция