Лаптопите с ARM процесори и Windows 10 ще работят много по-дълго с едно зареждане

През миналата седмица в Хонконг се проведе поредното издание на Qualcomm 5G Summit, което ни носи допълнителни детайли около намеренията на Microsoft да създаде версия на Windows 10, която ще работи с ARM процесори. Това издание беше обявено преди година, когато стана ясно, че ще бъде оптимизирано за процесорите Snapdragon и ще дебютира в лаптопи със Snapdragon 835. Според изявление на Microsoft за ZDNet компанията се намира във финалната фаза на тестването на новото поколение мобилни компютри и заедно с Qualcomm вече преговаря с различни мобилни оператори около начина на продажба на устройствата.

Лаптопите би трябвало да достигнат до пазара до края на тази година и това се потвърждава от представител на Qualcomm, който разкрива, че повече новини ще има през идните няколко седмици. Междувременно Пийт Бернар от Microsoft споделя за Trusted Reviews, че компанията тества стотици лаптопи със Snapdragon в централата си. Той заявява, че устройствата ще осигурят изключително време за автономна работа с един заряд, и посочва, че дори при ежедневна употреба зарежда машината на няколко дни.

Според Бернар промяната е драстична на фона на досегашните лаптопи. В момента само HP, Asus и Lenovo партнират на Microsoft, но в даден момент това ще се промени и на пазара би трябвало да се появят повече устройства на разнообразни цени. Това обаче най-вероятно ще стане през следващата година, а междувременно с интерес ще следим с какво ще ни изненада Microsoft до края на тази година.

Източник: ZDNet, Trusted Reviews

  • Не.
    Wallker