Leica, Sigma и Panasonic създават стратегическо партньорство

Leica, Sigma и Panasonic създават стратегическо партньорство

Слуховете за ново партньорство между Leica, Sigma и Panasonic се оказаха верни. Ден преди началото на изложението Photokina трите компании обявиха, че създават алианс, за да си партнират около байонета на L на Leica. Той ще бъде възприет от Panasonic и Sigma, които ще предложат фотопарати и обективи с този стандарт.

Байонетът дебютира през 2014 година с Leica T, но междувременно Leica Camera и партньорите на компанията продължиха да го развиват и подобряват. Системата е с диаметър 51.6 мм и е подходяща не само за пълноформатни, но и за APS-C сензори, а намаленото разстояние между сензора и оптиката (20 мм) позволява създаването на много по-компактни обективи, което ще е много полезно за създаването на широкоъгълни обективи.

В момента байонетът се ползва от фотоапаратите Leica SL (пълноформатен сензор) и Leica CL, TL2 и TL с APS-C сензор, за които има повече от дузина обективи на Leica. С новото партньорство броят на устройствата със системата ще се увеличи значително.

Засега няма информация за бъдещите продукти на другите компании, но по-късно днес очакваме Panasonic да обяви първите си безогледални пълноформатни фотоапарати и нови обективи с байонет L. Новината определено е интересна, защото ще осигури на потребителите богат избор от обективи и фотоапарати с пълноформатни и APS-C сензори, които ще могат да се комбинират свободно.

The L-Mount from Leica Camera on Vimeo.