Lenovo и Windows - връзка през поколенията

Lenovo и Windows - връзка през поколенията

Моментът, в който Windows започва да има наистина голямо значение в света на компютрите, е някъде в началото на 90-те години на миналия век. С Windows 3.1 Microsoft дава началото на истинска революция, чийто отзвук продължава и до днес. Това е операционната система, която вдъхва живот на компютрите, които в онзи период все още най-често се сглобяват от ентусиасти.

Именно Windows 3.1 и неговият наследник Windows 95 променят кардинално лицето на десктоп и мобилните PC-та. В този период Windows дава нов начин, по който хората да мислят за работата и живота – от обработката, създаването и преглеждането на документи през презентации и изображения. Днес операционната система е в основата на нашия свят, чрез въздействието си върху писатели, музиканти, архитекти и артисти в създаването на най-добрите творби и продукти на нашето време. Освен това този софтуер е в основата на бизнеси, неправителствени организации, банки и производители по целия свят. Накрая, но не на последно място, Windows вдъхнови множество потребители, млади и стари, за това да трансформират компютрите си в някои от най-добрите гейминг машини на пазара и даде основа за вълнуващата индустрия на електронните спортове.

Когато компютърната мишка е в началото на своето съществуване, Windows вдъхна живот в този аксесоар и го направи универсален. Със своя графичен интерфейс Windows даде на потребителите си далеч по-естествен и интуитивен начин да оперират с технологиите. Само няколко години след Windows 3.1 Microsoft отново направи иновация, която днес всички познаваме, като добави известния Start бутон.

Нещо повече, Windows бутонът на клавиатурите, които в онзи период бяха предимно механични и с невероятно тактилно усещане, е наследство, което продължава да живее и днес. Както в добре признатите лаптопи ThinkPad, така и в новите клавиатури Lenovo Legion TrueStrike. Именно преживяването от тази комбинация от мишка и клавиатура вдъхновява и днес иконичния TrackPoint, който се появява в началото на 90-те. Той позволява на пишещите хора да използват курсора, без да местят ръцете си от основния ред бутони.

Иновации за потребителите

Още в началото дизайнът на Windows е фокусиран върху потребителя вместо върху продукта. С това операционната система дава нов прочит на персоналните компютри и много по-естествен и интуитивен начин за ползването им. В същото време Lenovo поставя основите със също толкова центрирана около потребителя иновация. Тя всъщност се отразява на растежа на компанията, така че да се превърне в глобалния лидер на PC пазара.

Съвместната история на Windows и Lenovo говори сама за себе си. През 2012 Lenovo си партнира с Microsoft и представя пионерския лаптоп Yoga, който е първият в индустрията 2-в-1 конвертируем лаптоп. По-късно Lenovo създава ThinkPad X1 Fold, който е първият сгъваем PC и има интелигентен софтуер за смяна на режимите, създаден специално за Windows 10. С него компютърът се адаптира към потребителя в почти всеки сценарии. Лаптопът ThinkBook Plus също е резултат на колаборация, предназначена за дигиталните работници от новите поколения. Той има иновативен горен дисплей с e-ink технология, който е съвместим с Windows и помага на потребителите да са по-продуктивни при мултитаскинг. След това беше Yoga 5G - Windows on ARM лаптоп, който включва логин с Windows Hello, без да е нужно да използвате ръцете си. С това потребителите получиха познатите функции и продуктивност на Windows, комбинирани с мобилността на смартфоните им, а и първият 5G PC на пазара.

Партньорството между двете компании надраства PC сегмента. Само в последните няколко години Lenovo и Microsoft създават иновативни нови устройства с Windows. Сред тях са ThinkSmart View Teams Display и ThinkSmart Hub за Microsoft Teams Rooms.

От самото начало на Windows Lenovo работи много близо с Microsoft. От по-старите Think и Legend компютри през 1980-те и 1990-те до днешните Yoga, Lenovo Legion, IdeaPad и IdeaCentre. В това пътешествие из смислените иновации Microsoft е един от най-доверените и дългогодишни партньори на Lenovo.

Ново начало

Продължаващият съвместен успех на двете компании се дължи на задълбоченото им партньорство. Новите компютърни архитектури и технологиите от следващо поколение, като ultra-slim и леки дизайни и 5G, вдъхват нов живот на начина, по който гледаме на компютрите. Близкото и стратегическо партньорство между най-големия производител на компютри и разработчика на една от най-важните операционни системи в света е ключово. То помага за възприемането на нови технологии и пазари, които в мометна се движат от няколко процесорни архитектури, но най-вече се движат от разработки, които са по-добри за потребителите.

По много начини миналогодишното популяризиране на дистанционното, а сега и на хибридното работно място, ни въведе в нова фаза от еволюцията на компютрите. Това преживяване поднови отношенията ни с PC-то, като доведе до това, че вече нямаме един компютър на домакинство, а по компютър за всеки човек. Това означава, че дългогодишната връзка между Lenovo и Windows е по-значима от всякога най-вече за потребителите. Двете компании подхранват двете половини на едно цяло - те са тялото и душата на PC-то, така че синергията между двете ще дефинира следващото поколение хибридни компютри.

След над 35 години на постоянно развитие единственият път напред е приемането на иновациите и по-конкретно иновациите, които дават добри преживявания на потребителите, ясни ползи на бизнеса и устойчив позитивен ефект за планетата. Ако последната година ни научи на едно нещо, то е, че приемането на промяната е част от ДНК-то ни. Хората по света подновиха отношенията със своите PC-та, защото искаха да останат свързани, образовани и продуктивни, но най-вече, за да променят света към по-добро.

Огромна роля в тази промяна играят по-умните технологии, достъпни за всички. Lenovo и Windows са постигнали невероятни неща в последните десетилетия, за да направят това бъдеще възможно. Вече започват да се виждат и рамките на това, което следва. Подобно на приемането на мишката от Windows преди едно поколение, Microsoft днес има нов фокус върху вече узрялата технология за естествен и интуитивен контрол с докосване. Това е в унисон с посока, в която Lenovo работи от години чрез своите устройства. С идването на новия Windows 11 ни остава само да очакваме следващите 35 години на иновации и технологичен напредък, които да направят бъдещето по-добро.