Lenovo отчете рекордни резултати за тримесечието и фискалната година

Lenovo отчете рекордни резултати за тримесечието и фискалната година

Пандемията продължава да се отразява положително на технологичните компании. Lenovo не прави изключение - компанията обяви рекордни резултати не само за изминалото тримесечие, но и за цялата фискална година, като отчете сериозен ръст във всички части на своя бизнес.

Иновативните възможности на EON от VIVACOM

Иновативните възможности на EON от VIVACOM

През последното тримесечие приходите са се увеличили с 48% на годишна база до 15.6 милиарда долара, а печалбата за периода е достигнала най-високото ниво за последните две години - 380 милиона долара преди облагане с данъци и 260 милиона долара нетна. Това е увеличение съответно с 392% и 512%.

Що се отнася до фискалната година Lenovo отчита 60 милиарда приходи, което е с 20% повече спрямо предходната. Печалбата се е увеличила още по-бързо - почти 1.8 милиарда долара преди облагане с данъци и 1.2 милиарда долара нетна. Увеличението на годишна база при тях е съответно със 74% и 77%.

Нека погледнем какво е било представянето на отделните подразделения. През последното тримесечие приходите на PC and Smart Devices (PCSD) са се увеличили с 46% до 12.4 милиарда долара, а маржа на печалбата е достигнал рекордните 6.7%.

Компанията увеличава пазарното си лидерство при компютрите, а освен това регистрира и 157% ръст в доставките на таблети на годишна база. Двуцифрен ръст в приходите се отчита във всички региони, а освен това компанията е доволна от представянето на сегментите high growth и premium segment (Gaming, Thin & Light, Chromebooks, Visuals).

Приходите на мобилното подразделение са се увеличили с 86% до 1.54 милиарда долара, а печалбата преди облагане с данъци е била 21 милиона долара, което е рекордно постижение от придобиването на Motorola досега. Компанията посочва, че резултатите се държат на силното портфолио и разширените операторски връзки.

Ръст на доставките има във всички региони - той е трицифрен в Европа, Северна Америка, Индия и APMEA (Азиатско-тихоокеански/Близък изток/Африка). В Южна Америка увеличението на доставките е с 67%, но там компанията вече има рекорден пазарен дял от почти 21%. В България Motorola отчита над 100% ръст на годишна база в продажбите на смартфони на свободния пазар.

Приходите на Data Center Group (DCG) са се увеличили с 32% до 1.6 милиарда долара, което е пето предно тримесечие на растеж. Бизнесът с облачни услуги също отбелязва 73% ръст, а освен това рекордни резултати са отчетени при Server, Storage, Software Defined Infrastructure (SDI), Software и HPC/AI. С 44% са се увеличили и приходите услуги и софтуер.

Източник: Lenovo (1), (2, pdf)