Lenovo с почти 35% от пазара на компютри в България през част от 2020

Lenovo с почти 35% от пазара на компютри в България през част от 2020

Lenovo обяви, че по данни на IDC през третото тримесечие на миналата година компанията е постигнала пазарен дял от 35% в технологичния сегмент в България. Компютърният гигант посочва, че отличното представяне във всички сегменти и устойчивият ръст се дължат на иновативното продуктово портфолио, както и на множеството инвестиции за дигитална трансформация, които създават нови възможности.

"Световният пазар на персонални компютри е нараснал с 13% на годишна база през 2020 г. като основните причини за това са работата от вкъщи, дистанционното обучение и нарастващите нужди и изисквания на потребителите. Българският пазар следва тенденцията на западно-европейските държави и търсенето също бележи ръст", коментира Йовко Атанасов, регионален мениджър на Lenovo за България и Македония.

По данни на IDC през последните 10 години Lenovo увеличава пазарния си дял при компютрите в регион EMEA (Европа, Близкия Изток и Африка) от малко над 5% до над 23% през 2020. Това означава, че през миналата година всеки четвърти компютър, който е бил закупен в региона, е с марката Lenovo. През 2020 компанията успя да постигне над 25% пазарен дял при персоналните компютри в глобален мащаб.