Lenovo ще продава телефони само с името Lenovo moto

Lenovo ще продава телефони само с името Lenovo moto

От интервю на руското издание “Ведомости” с шефа на мобилното подразделение на Lenovo за Източна Европа Алексей Ключков става ясно, че компанията смята да продава телефони само с името Lenovo moto и ще спре да използва други брандове като Vibe, Motorola и т.н. Нови устройства с името Lenovo moto ще бъдат анонсирани още тази неделя, когато очакваме да видим Moto G5 и Moto G5 Plus. Информация за фокусирането на компанията върху един бранд се появи още през есента на миналата година, когато за това се заговори в различни азиатски издания.

Lenovo закупи Motorola Mobility от Google за 2,91 милиарда долара през 2014 година и досега компанията се занимаваше с интеграцията й със своето мобилно подразделение. Преди дни стана ясно, че за последното тримесечие на миналата година мобилният бизнес на Lenovo е генерирал с 23% по-малко приходи на годишна база, но увеличението спрямо предходното тримесечие е със 7%. С толкова са се увеличили и доставките на смартфони, които са достигали 15 милиона броя. Компанията отчете и 20% увеличение в доставките на телефоните Moto.

Наскоро данни на Gartner показаха, че Lenovo е извън топ 5 на най-големите производители на смартфони в света за сметка на китайски компании като Huawei, Oppo и BBK. В същото време компанията е показала на “Ведомости” данни, според които, като се изключи Китай, Lenovo заема 4-то място в световен мащаб. По данни на МТС в края на миналата година в Русия китайците са били на 3-то място с 8% от пазара по отношение на продадените устройства. Първите позиции в страната са били за Samsung (21,6%) и Apple (11,1%). Оказва се, че Lenovo е била на втора позиция, но през годината е намалила пазарния си дял.

Източник: Ведомости