Lenovo ThinkPad X1 Fold - компютър с уникална форма на премиум цена

Lenovo ThinkPad X1 Fold - компютър с уникална форма на премиум цена

Как трябва да изглежда един лаптоп? Всички имаме представата, че това трябва да е компютър, който има дисплей и клавиатура и може да се затвори в компактна и удобна за пренасяне форма, но през последните години концепцията премина през множество трансформации. На пазара се появиха таблети, 2-в-1 модели и хибридни устройства, които поддържат работа в различни режими, но търсенето на нови форми продължава.

С комерсиализирането на сгъваемите дисплеи беше въпрос на време те да влязат и при лаптопите, където тяхното място изглежда съвсем естествено. Това смята и Lenovo, която в началото на годината показа модела със сгъваем дисплей ThinkPad X1 Fold, а през есента започна и неговите продажби. Устройството е изключително необичайно и няма аналог на пазара, а неговият ексклузивен характер се отразява от високата му цена.

Преди дни успях да прекарам малко време с ThinkPad X1 Fold и до известна степен бях убеден от ползата от подобни разработки. В разгънато състояние устройството прилича на таблет с размери 11.5 x 299.4 x 236 мм и тегло 999 грама. Отпред посреща 13.3" OLED дисплей със съотношение 4:3, резолюция 2048 x 1536 пиксела и яркост 300 нита. Панелът е покрит с полимерен слой, който е необходим за сгъването, а то на свой ред променя размерите на корпуса на 27.8 x 158.2 x 236 мм.

Полимерното покритие се покрива лесно с отпечатъци, а освен това очаквам да се надраска при продължителна употреба, защото очевидно няма здравината на стъклото. При ползване в разгънато състояние сгъвката в средата почти не се усеща, така че явно Lenovo и техният партньор LG са поработили върху това. Задната част има премиум покритие от естествена кожа, а в разгънато състояние част от него може да се отвори, за да послужи като подпора за придържане в изправено състояние.

Самият процес на сгъване и разгъване е плавен, а затварянето е съпроводено с приятно щракване след задействането на магнитите върху двете части. Очевидно Lenovo е уверена в здравината на пантите и цялостната конструкция, за да добави към устройството бранда ThinkPad, така че не се притеснявам особено за издръжливостта на механизма в дългосрочен план. Иначе в сгънато положение ThinkPad X1 Fold прилича на нормален бележник с кожена подвързия.

Върху корпуса има два USB-C 3.2 Gen 2 (10Gbps) порта, които служат за зареждане и връзка с аксесоари, а единият може да послужи и за извеждане на видео сигнал за връзка с монитор. Устройството има и вариант с 5G модем, който разполага и с nanoSIM слот върху страничната рамка.

Отстрани има бутони за включване и за контрол на звука, каквито очакваме да открием при всеки таблет. Върху рамката са поставени и високоговорители, които поддържат технологията Dolby Atmos. Другата добавка върху предната част е 5МР камера с инфрачервен сензор, така че може да се ползва и за вписване с лицево разпознаване чрез Windows Hello.

Устройството работи с процесор Intel Core i5-L16G7, който е базиран на архитектурата Lakefield и включва 5 ядра. Едното от тях е бързо Sunny Cove ядро, а останалите са Atom (Tremont) ядра с ниска консумация на енергия. Чипсетът е с базова честота 1.4GHz, но при нужда се активира турбо честота до 3.00 Ghz. Това е 10-нанометров чипсет с консумация на енергия 7 W, така че не можем да го сравняваме с производителността на стандартен процесор Core i5 за лаптопи. Добавен е и Trusted Platform Module (dTPM) модул за криптиране на информацията в устройството.

В тестовия модел бяха налични още 8GB LPDDR4X (4267MHz) памет и 256GB NVMe SSD, но устройството се предлага с до 1ТВ SSD памет. Това е достатъчно количество памет за плавна работа на Windows 10 Pro и занимания с неща като разглеждане на страници, гледане на видео, работа с електронна поща и текстообработка. В Cinebench R23 например устройството постигна 759 точки в едноядрения тест и 1795 в многоядрения, а в GeekBench 5 тези оценки са съответно 869 и 1798 точки.

С устройството дойде тънка Bluetooth клавиатура с малък тъчпад и дори бутон за достъп до емоджита, която може да се фиксира чрез магнити върху едната половина на екрана в сгънато състояние и така ThinkPad X1 Fold да се превърне в малък лаптоп. Няма проблем и да го затворите с поставена клавиатура. Клавиатурата може да се ползва и отделно, ако разгънете устройството и го изправите на вградената поставка.

Добавете мишка и получавате работна станция с голям монитор, а освен това чрез докинг станция можете да го свържете към два външни монитора. Ако планирате продължителна работа обаче, е добре да заложите на клавиатура с нормални размери, защото тази от комплекта е прекалено сбита, а и в нея липсват някои бутони.

Клавиатурата има microUSB порт за зареждане, което е изненадващо, защото в комплекта липсва такъв кабел, но тя може и да се зарежда безжично от устройството, когато то е сгънато. Другият аксесоар в комплекта беше писалката Lenovo Mod Pen.

Тя се зарежда през USB-C и може да се ползва за писане или скициране, а освен това поддържа 4096 степени на натиск, което вероятно ще е от полза за обичащите да рисуват. Не е изключено при дългосрочна употреба писалката да остави следи върху покритието на дисплея - аз лично гледах да не прилагам голям натиск.

ThinkPad X1 Fold може да се ползва успешно с възможностите на Windows 10 за разделяне на екрана между две приложения, но и Lenovo е добавила свой софтуер за това. Чрез Lenovo Mode Switcher устройството ориентира прозорците според позицията му, а освен това през него можете да изберете дали да разделите екрана между или да ползвате цялата площ. То се грижи и за правилната позиция на софтуерната клавиатура. Иначе ThinkPad X1 Fold може да се ползва и като книга - това е полезно за сравняване на две неща, за четене, водене на бележки или работа с повече приложения.

Що се отнася до батерията с капацитет 50Wh, Lenovo посочва, че тя може да осигури до 10 часа за гледане на видео, но реалната автономност зависи от много фактори - ползвани приложения, натоварване, яркост на дисплея и т.н. Нямах достатъчно време за подробно тестване на батерията, но смятам, че тя стига за ден при употреба в кратки сесии - например проверка на електронна поща и писане на писма, разглеждане на сайтове, гледане на видео, редактиране на кратки текстове и т.н. Устройството поддържа бързо зареждане, а допълнителен плюс е възможността за ползване на USB-C PD зарядно, каквото мнозина ползват и за телефона си.

В крайна сметка ThinkPad X1 Fold се оказа много по-удобен за употреба, отколкото очаквах. Изработката е качествена, а многобройните възможности за употреба и лекотата на преминаване между отделните режими го прави много универсален.

Устройството показва и по добър начин ползата от сгъваемите дисплеи, които позволяват на дадено устройство при нужда да предложи голям дисплей, а в останалото време да е компактно за лесно пренасяне. Засега обаче нямам наблюдения върху издръжливостта на дисплея в дългосрочен план.

Ако се абстрахирам от това, основният недостатък на ThinkPad X1 Fold е неговата цена. Тя стартира от около 6500 лева без включените аксесоари, което явно е премията за иновацията и футуристичния дизайн. С интерес ще следя как ще се развие серията, а с навлизането на пазара на повече подобни модели очаквам и спад на цените.