Lenovo започва преструктуриране след спад в печалбата

Lenovo започва преструктуриране след спад в печалбата

Финансовите резултати на Lenovo се разминаха с предварителните очаквания заради сериозен спад в продажбите на смартфони и компанията заяви, че възнамерява да съкрати 10% от работните си места, които не са заети в производството (или 5% от всички служители) или 3200 позиции. Лидерът в производството на компютри смята, че това ще му спести 650 милиона долара през втората половина на годината и около 1,35 милиарда долара на годишна база.

Препоръчани оферти

Изпълнителният директор Янг Янкинг заяви, че компанията трябва да преструктурира мобилния си бизнес тъй като е изправена пред най-трудните пазарни условия през последните години. Сред причините за затрудненията за мобилното подразделение са посочени засилената конкуренция и дългите цикли за разработка на нови продукти в сектора. Според Янкинг компанията трябва да оптимизира работата си на фона на свиващия се пазар на компютри и да организира правилно своите мобилно и бизнес подразделения за бъдещ ръст.

За преструктурирането ще бъдат похарчени 600 милиона долара плюс още около 300 милиона за изчистване на наличностите от смартфони. По отношение на смартфоните компанията ще се стреми да използва по-добре допълващите се силни страни на Lenovo и Motorola и ще заложи на много по-опростено продуктово портфолио с намален брой модели, които се различават ясно един от друг. В същото време ролята на Motorola в изграждането на цялостното портфолио от смартфони ще се увеличи. Янг Янкинг се надява да разшири пазарния дял при компютрите от 20,6% до 30% с намаляване на разходите и повишаване на ефективността.

За трите месеца до края на юни мобилната дивизия на Lenovo регистрира загуба от 292 милиона долара, а доставките на Motorola са намалели с 31% за година до 5,9 милиона броя. Като цяло приходите на Lenovo за тримесечието са се увеличили с 3% до 10,7 милиарда долара, което е по-малко от очакваните от анализаторите 11,29 милиарда долара. Нетната печалба на китайската компания са се сринали с 51% до 105 милиона долара, което обаче е по-добре от очаквания спад от 59%.

Продажбите на мобилното подразделение, което включва производството на телефони и таблети от Motorola и Lenovo и на смарт телевизори, са се увеличили с 33% до 2,1 милиарда долара. 1,2 милиарда от приходите се дължат на Motorola. Компанията е продала с 2,3% повече смартфони на годишна база или 16,2 милиона, но засилената конкуренция в сектора е довела до спад на пазарния дял с 0,5% до 4,7%, което е поставило компанията на пета позиция при производителите на смартфони. При таблетите компанията продължава да се представя добре и затвърждава третата си позиция с 5,6% пазарен дял и годишен ръст на доставките от 3,8% до 2,5 милиона броя.

Източник: Lenovo (1), (2)