LG променя радикално стратегията си при мобилните телефони

LG променя радикално стратегията си при мобилните телефони

време на изложението CES стана ясно, че LG ще предприеме драстична промяна в политиката си при мобилните телефони. Вицепрезидентът на компанията Чо Сунг-джин коментира, че нови модели ще бъдат пускани само при нужда и че LG вече няма да се води от това, че конкурентите са анонсирали нови устройства. Разкритието дойде след въпрос за датата на премиерата на следващия флагман на LG. Чо Сунг-джин съобщи, че компанията ще предлага телефоните си за по-дълъг период и ще пуска повече вариации на моделите в сериите G и V. На въпрос защо се променя стратегията, мениджърът отговаря, че за компанията е важно да поддържа добра платформа за по-дълъг период, а освен това има притеснения около снабдяването с литий.

Както е известно, от известно време подразделението на LG за мобилни телефони работи на загуба и се очаква да регистрира такава и за последните три месеца на миналата година, което означава, че ще бъде на червено в продължение на 11 поредни тримесечия. През последната година компанията успя да намали минусите на бизнеса със смартфони с 40% на годишна база, но излизането на печалба все още е далечна перспектива. Основната причина е, че голямата част от приходите идва от бюджетния сегмент, а премиум устройствата на LG за момента отчитат слаби продажби. Според анализатори положението няма да се промени особено и през 2018, въпреки че загубите отново ще бъдат намалени.

По време на своята пресконференция Чо Сунг Джин засегна и други теми като роботиката, която според него за момента е малък бизнес и трудно може да носи печалби през следващите 2 – 3 години. LG са на мнение, че развитието на роботиката е нещо, което не е по силите на една единствена компания и изисква съвместните усилия на няколко фирми. По време на изложението LG демонстрираха своята марка за роботи CLOi и показаха модели, които се занимават с чистене, информационни услуги и косене на трева. Бяха показани и прототипи на роботи, които могат да служат като портиери и сервитьори. За момента роботи с марката CLOi се внедряват на летището в Сеул, както и в мола Starfield Hanam в столицата на Република Корея.

Източник: Korea Herald