Light L16 поставя в джоба ви 16 фотоапарата

Една от най-интересните фотографски концепции през последните години е на път да излезе от етапа на разработка и да достигне до крайните потребители. Става дума за фотоапарата Light L16, за който последно писахме преди почти година, когато компанията зад него успя да привлече допълнителна инвестиция от 30 милиона долара. Устройството е интересно с това, че използва 16 отделни сензора с резолюция 13МР, които са комбинирани в три групи според оптиката, която използват – 5 x 28mm f/2.0, 5 x 70mm f/2.0 и 6 x 150mm f/2.4. При снимане те запечатват кадри с различна фокална дължина, като 10 от тях се комбинират от специални алгоритми за създаването на финалното изображение с резолюция до 52МР. Така се постига възможност за 5х оптично приближение и се осигурява опция за префокусиране на кадъра, а освен това се подобрява представянето при намалена осветеност.

Добрата новина е, че устройството съвсем скоро ще достигне до направилите предварителна поръчка. През май компанията ще започне доставките на предварителна версия от L16 към желаещите да участват в бета тестове, а първите доставки на финалното издание към клиенти в Щатите ще стартират на 14 юли и ще продължат до края на лятото. По-късно през годината компанията се надява да може да приема нови поръчки от територията на САЩ на цена 1699 долара. Междувременно международните потребители, които са направили предварителна поръчка, ще получат парите си обратно, защото засега компанията не знае със сигурност кога камерата ще бъде сертифицирана за международни доставки. Това може да стане до края на годината, а първите потребители ще получат възможност да я закупят на първоначалната цена.

Докато чакаме първите отзиви от крайните клиенти, се появиха няколко нови снимки, които показват финалния дизайн на устройството. Забелязват се само няколко малки промени спрямо първите изображения. Светкавицата например вече е позиционирана между отделните камери, което е довело до леко преместване на лазерния автофокус. Заедно с това захватът изглежда вече е плосък, защото в предишните изображения беше леко издигнат. Устройството има алуминиев корпус и предлага 5” full HD дисплей, чипсет Snapdragon 820 с със специален процесор от Light и използва Android. Добавени са GPS, Wi-Fi и Bluetooth възможности и поддръжка на USB 3.0 SuperSpeed през USB Type-C за бързо прехвърляне на заснетото. Поддържа се и запис на 4K видео, а батерията е с капацитет 3900 mAh.

Източник: Light Rumors