Light привлече 121 милиона долара за разработката на нови продукти

Компанията Light, която нашумя със своята камера с 16 лещи и която в момента разработва смартфон с 9 камери, успя да привлече още 121 милиона долара от инвеститори. Парите са осигурени от група, в която участва и фонд на Softbank, а основната цел е разработката на "очи" за безпилотни автомобили. Сред инвеститорите са фирми като Leica и няколко сериозни инвестиционни фонда. Според основателя на Softbank Маса Сон продуктите на Light могат да заменят сегашните лазерни сензори (LIDAR), които се използват от безпилотните моторни превозни средства.

Изпълнителният директор на Light Дейвид Гранън споделя, че по време на среща в Токио основателят на Softbank е подчертал, че изключително много харесва разработките на Light и че вижда в тях евентуално решение на многобройните актуални проблеми при безпилотните автомобили. За основа ще се използва технологията, която бе въведена с камерата L16. При нея се заснемат няколко снимки, а по-късно чрез изкуствен интелект и други алгоритми те се обединяват в едно единствено изображение с високо качество.

Именно поради това камерата е оборудвана и с рекордните 16 сензора. Важното в случая е, че Light могат да извличат и 3D данни от снимките, което пък би било безценно при безпилотните автомобили, които трябва да разполагат с пространствена информация, за да могат да избегнат сблъсъци. Новата инвестиция не означава, че Light ще пренебрегне досегашните си продукти. Според Гранън компанията ще продължи да продава фотоапарата L16 и задно с това ще се насочи към камерите за смартфони. Още тази есен би трябвало да видим телефон с технологията на Light, a освен това тя работи с други производители за създаването на смартфони с 4-9 камери, които ще са на пазара догодина.

Източник: Business Insider