Лицевото отключване на OnePlus 6 излъгано със снимка

Лицевото отключване стана изключително популярно през последните месеци, след като тази функция стана една от отличителните черти на iPhone X. Проблемът е, че повечето производители разчитат единствено на камерата за селфита за тази функционалност, без да добавят допълнителен биометричен хардуер като ползвания от Apple. Това естествено е значително по-несигурен подход, който води до сериозни рискове за сигурността на информацията.

Препоръчани оферти

Аксесоари за:

Потребителят на социалната мрежа Twitter @rik демонстрира нагледно как OnePlus 6 може да бъде отключен само със снимка. Още по-притеснителното е, че смартфонът се е отключил и с черно-бяла снимка. Най-странното в случая е, че предходният модел OnePlus 5T не е можел да бъде отключван по този елементарен начин, което пък води до извода, че проблемът е изцяло софтуерен и може да бъде разрешен. В интерес на истината производителите на смартфони с такава функция предупреждават за несигурността на лицевото разпознаване и тази демонстрация подкрепя твърденията им.

 • Само че не е нужно колите да са перфектни. Достатъчно е да са малко по-добри от нас.
  tzincbg
 • За Dell https://www.ixbt.com/news/2018/05/31/surface-phone-snapdragon-850-dell.html А Иначе се готви процесор с по-голям TDP, за да може евентуално да му се дигне производителността https://www.ixbt.com/news/2018/06/01/cpu-intel-qualcomm-soc-snapdragon-1000.html == Като човек, с две очи може да виждате обемно. Първите камери едно време бях с точно два обектива. Говоря за камера, не телефон. Аз тогава се бях наточил да си купувам, но после ми размина. Точно се появяваха първите 3D телевизори. === Личното ми мнение е,че никога няма да има пълна гаранция, дори и с две камери. Проблема е в това, че човек никога не изглежда еднакво, дори компютър да го измери с много голяма точност. Винаги има нещо различно. Ако се сравняваше някакъв неодушевен предмет, тогава е друго, там всички размери са постоянни. Самият факт, че човек може да се излъже, говори достатъчно. Въпреки, че "компютъра" в главата ни е направен да коригира малките промени. Поне на този стадий, ИИ (индуски интелект :) ) е доста далече от сериозно приложение, във всичко. Само за реклама става. Жал ми е,че много хора ще пострадат преди да го махнат от колите.
  StefiMo
 • @StefiMo Къде може да се прочете повече за тези устройства на Майкрософт с СД850? Телефон ли е?
  npet
 • Значи ако камерите отпред са две, няма да може да се излъже със снимка. Ще трябва скулптура. :)
  tzincbg
 • Само не разбрах защо все някой друг ви е виновен, и какво общо имат китайците с темата. Разпознаването на лицето е на база библиотеки на ОС, в случая на Андроид. Какво си мислите, че всеки китайски производител е тръгнал да си пише софтуер за лицево разпознаване. И изведнъж всички китайски телефони (и не само те!!) почнаха да разпознават лица. Гугъл го добавиха в библиотеките, и всички телефони с Андроид почнаха да разпознават. Вече някои производители си слагат от тях, различен графичен интерфейс по техен вкус. Но това е само външната част. Възможностите на технологията се определя от Гугъл. В случая това е поредната рекламна простотия и нищо повече. На ГУГЪЛ, Производителя няма общо с това. Никой не го интересува, че физически не е възможно да се постигне обемно сканиране само с една камера, трябват най-малко две, или камера и нещо друго. Няма как да се постигне по-голяма сигурност. Важно е да има нови версии и бизнеса да върви… И цените да се дигат! == Сега гледам, може „новото устройство” на Dell/Microsoft със сгъваем дисплей, SD850 и Win 10 да чукне 4-5к от раз, но пък ще имате премиум усещане.. (beer)
  StefiMo
 • На Айфона също имаше такива случаи,даже имаше 2 китайки който си приличат,пишеше че им разпознава лицата като еднакви, спекулации всякакви,факт е че телефона е бижу.
  bachev31
 • Ей сега намерих един блог пост от миналата година, в който обясняват, че не е особено надеждно - https://forums.oneplus.com/threads/face-unlock-a-deep-dive.685962/ Общо взето, това което казах и аз. И е добавен за удобство, но не може да се ползва за аутентикация при плащания и ползване на банкови приложения.
  ipolit
 • @ipolit На официалната страница нямат бележка колко е сигурна опцията - https://www.oneplus.com/bg/6/specs Ще видим дали ще добавят след време. Телефонът е с цена над 500евро. Очакванията (поне моите) са да работи отлично - както хардуер, така и софтуер. За по-бюджетните модели не бих имал такива забележки.
  npet
 • Ами аз бях с Моторола допреди месец. Мото Форс 2. Най-бързия телефон който съм използвал в живота ми. Да и те вече не са 100% под собствено управление, но не ми прави подобни сравнения на оригиналната Моторола която е една от пионерите в бранша и OnePlus. Звучиш нелепо.
  feuer34
 • По-изгодни телефони печелим.
  tzincbg
 • Е, да, предполагам, че ще е доста по-лесно да намериш подобно лице на това на собственика, отколкото да му изнамериш някоя снимка, прав си. И какво общо има това? Или ти действаш на принципа от детската градина - ама, госпожо, и Иванчо пикае в леглото, защо гледате мен? Пак те питам, този път чети внимателно, болдвам ти го даже - [B]какво печелиш ти, докато защитаваш глупавите практики на някой производител[/B]?
  muamamu1
 • Е то не е истински фейс ънлок. Вероятно трябва да предупреждават, че не е много надежден. Но телефонът си има скенер за отпечатъци. Този ползва само камерата, няма отделен ИЧ скенер, няма чип за лицево разпознаване. Алгоритъмът е по снимка, плюс проверка, че човекът се движи, че да не е снимка. Вероятно с времето се подобрява, защото следва да игнорира повтарящи снимки. Но като цяло си е глупост и я слагат само защото има такова в айфоня. Но човек може да има претенции само към айфон 10 и сега към шаоми ми8 ее. Те са с истински чипове и скенери за лицево разпознаване.
  ipolit
 • Не бе, ползвай си това на. Апъл дето бърка подобни лица.
  tzincbg
 • Големи надежди? Ти четеш ли какво ти говоря? Надеждите ми за компанията са далеч от големи. Напротив, очаквам точно такива малоумни номерца. А ти щом смяташ, че е нормално да се рекламира нещо, което всъщност не е точно така, успех ти пожелавам. Продължавайте да лижете задниците на какви ли не компании, само не се оплаквайте, че вашите си остават сухи и ви боли като ви го вкарват после. ;) @Ванка, точно така стана, да.
  muamamu1
 • Face unlock си го има в Андроид от ехеее. Не е нещо ново. Който е прочел рекламата с големи надежди си е негов проблем.
  tzincbg
 • [Quote]Разбира се, нямаше да се прави толкова на въпрос, ако си бяха седяли на задника и искаха отново ок. 7-800 лева за телефона.[/Quote] Видяла жабата че подковават коня и тя подала крак! :D
  Ванката
 • Не мога да ви разбера, когато започнете да защитавате малоумните действия на компании, които изкрават парите си на наш гръб. Значи ти се струва окей да набутат въпросната функция, за да бъдат в крак с модата, могат да искат пари за наличието й, но когато тя не работи както трябва, има алтернативи за нея? Не виждам това да е отразено в цената? Какво следва? Телефоните да започнат да идват с неработещи задни камери? Е, нали има и предна? Или пък жакът на слушалките няма да работи - нали има USB C? Разбира се, нямаше да се прави толкова на въпрос, ако си бяха седяли на задника и искаха отново ок. 7-800 лева за телефона.
  muamamu1
 • Какво се правите на луди -зле бил - има си отпечатък, има си пин код...
  tzincbg
 • Е, вие за тази невероятно ниска цена какво очаквате? Нали телефоните трябва да струват поне 2,000 лева, за да имплментират всички нови функции качествено? Или просто пак започнаха със старите номера - няма да дават пари за сертификация за водоустойчивост, няма да вкарат нужния хардуер, за да разполагат с качествено лицево отключване и като цяло ще пестят на максимум. Нищо, че сега телефонът им струва с 30-40% повече, отколкото беше в началото, практиките си остават същите.
  muamamu1
 • Feuer, ти защо не ползваш Моторола, те също са доказала се марка?
  iavorski