Лицевото разпознаване вече е забранено в Сан Франциско

Лицевото разпознаване вече е забранено в Сан Франциско

Властите в Сан Франциско забраниха използването на лицево разпознаване в града, което се случва за първи път в САЩ. След решението местната полиция, транспортните власи и други органи на администрацията няма да имат възможност да прибягват до лицево разпознаване при своята дейност. Също така всяко закупуване на нови устройства и технологии за наблюдение ще трябва да бъде одобрявано предварително от градската управа.

Иновативните възможности на EON от VIVACOM

Иновативните възможности на EON от VIVACOM

Противниците на решението коментираха, че то ще застраши живота на гражданите и ще затрудни борбата с престъпността. В същото време застъпниците на мярката отбелязаха, че за момента технологията не е достатъчно надеждна и представлява ненужно нарушаване на личната сфера и свобода на гражданите. Така например системите за лицево разпознаване имали сериозни проблеми с идентифицирането на жени и хора с тъмна кожа.

Само преди месец пък в България се тръгна точно в обратната посока. Министерството на спорта и Национална спортна база решиха да оборудват стадионите със системи за лицево разпознаване, за да можели така да редуцират хулиганските прояви. Системата беше представена на спортното изложение в Солун, а министърът на спорта Красен Кралев обяви, че първият стадион, който ще я използва е националният "Васил Левски". От МВР също проявявали интерес. Нещо подобно от година и нещо се използва в Китай, където местната полиция е оборудвана с умни очила, които автоматично идентифицират издирвани лица.

Източник: BBC, Дневник