Лицевото разпознаване вече е забранено в Сан Франциско

Лицевото разпознаване вече е забранено в Сан Франциско

Властите в Сан Франциско забраниха използването на лицево разпознаване в града, което се случва за първи път в САЩ. След решението местната полиция, транспортните власи и други органи на администрацията няма да имат възможност да прибягват до лицево разпознаване при своята дейност. Също така всяко закупуване на нови устройства и технологии за наблюдение ще трябва да бъде одобрявано предварително от градската управа.

Противниците на решението коментираха, че то ще застраши живота на гражданите и ще затрудни борбата с престъпността. В същото време застъпниците на мярката отбелязаха, че за момента технологията не е достатъчно надеждна и представлява ненужно нарушаване на личната сфера и свобода на гражданите. Така например системите за лицево разпознаване имали сериозни проблеми с идентифицирането на жени и хора с тъмна кожа.

Само преди месец пък в България се тръгна точно в обратната посока. Министерството на спорта и Национална спортна база решиха да оборудват стадионите със системи за лицево разпознаване, за да можели така да редуцират хулиганските прояви. Системата беше представена на спортното изложение в Солун, а министърът на спорта Красен Кралев обяви, че първият стадион, който ще я използва е националният "Васил Левски". От МВР също проявявали интерес. Нещо подобно от година и нещо се използва в Китай, където местната полиция е оборудвана с умни очила, които автоматично идентифицират издирвани лица.

Източник: BBC, Дневник