Лоялността на потребителите на iPhone е спаднала за първи път от 2007 г. насам

Лоялността на потребителите на iPhone е спаднала за първи път от 2007 г. насам
Според данни на агенция Strategy Analytics лоялността към марката на Apple е спаднала за първи път от 2007 г. насам. Макар и 75% от участниците от Западна Европа в допитването на агенцията да са заявили, че биха избрали iPhone при закупуването на следващия си смартфон, миналата година тези проценти са били 88. В САЩ положението не е по-различно: там от анкетираните 88% са заявили, че ще предпочетат iPhone, но миналата година тази цифра е била 93. Според анализаторите причината за спада на интереса може да се дължи на липсата на иновации напоследък от страна на компанията, което предизвиква негативни отзвуци в пресата, но във всеки случай конкретни данни какви са причините за отлива засега няма.

 • [Quote]В момента galaxyS3 има повече продажби от iphone5, a това до сега не се е случвало до сега, въпреки че галаксито излезе по-рано.[/Quote] От iPhone 5 са продадени между 5 и 10 милиона бройки през първия уикенд само. Samsung се надяват на 30 милиона за цялата година. 5-цата вероятно ще е най-продавания модел досега, така че ще се радвам да дадеш източника на това твърдение, което съм цитирал :)
  strk
 • Проблемът е, че Самсунг зависят от Гуугъл за ОС-а. А точно той е единствената пречка андроид у-вата да минат епъл и по този параграф. Засега вървят много бързо и ги настигат, но е очевидно, че разработчиците на apps за андроид, ама хич не си дават зор, и точно там страшно много изостават. Бъговете и проблемите се отстраняват много бавно и хората се дразнят. Разликата в бързината на съпорта при двете платформи е огромна, в полза на iOS. А и самите Гуугъл явно не си дават зор. В момента, например, Gmail app е кошмарно бъгаво, нестабилно и недомислено. Хората мразят такова отношение. Епъл като се насраха с картите и се изля цял океан с помия, но за осиранията при андроид се мълчи. Вярно е, че Епъл много се надуват и страшно преувеличават, но това няма никакво значение, защото когато, на практика, си ползваш твойто устройство, не те интересува кой какви глупости e говорил, а как ти работят приложенията, колко бързо се отстраняват проблемите и т.н. П.П. Не може на вражеската платформа да имам Push Gmail, а на родния му андроид - да се налага да инсталирам хипер-бъгав втори такъв, който работи от дъжд на вятър, и който дори не е 3rd party, ами си е на Гуугъл. WTF?
  aPhone
 • Нормално е да водят патентни дела , след като куцо и сакато ги копира. Нямаше да е така, ако индустрията продължаваше да прави флипове, слайдове и QWERTY смартфони с множество бутони и четирипозиционен клавиш за навигация. Много беше фйешън този дизайн преди iPhone. Също така до преди няколко години се беше наложила платформата , като модел на развитие при смартфоните. Демек разработва се една референтна хардуерна платформа, като с прибавяне и изваждане на козметични елементи се получават множество ( около 100 при Nokia) различни модели. Неприятното е че живота на тази хардуерна платформа е 5 и повече години, т.е. за такъв период от време новите модели смартфони получават значими софтуерни промени, но не и хардуерни.За микропроцесорно устройство 5 години са много-много дълъг период, пример са съвременните конзоли / ПЦ, където един GTX 690 графичен ускорител в реални измерители е 500 пъти по-мощна от Reality Synthesizer-a на PS3. iPhone промени платформеният модел , в смисъл, че няма нужда от 100 идентични модела или пък 5 години един и същ хардуер. Това е иновация откъдето и да погледнеш, само че информация за тази иновация не достига до обикновеният ползвател, който се влияе предимно от чупки , извивки, преживявания, различни цветове, т.е. първосигнални фактори при избора на смартфон.
  A4i
 • Аз пък мисля за Самсунг, че ако си подготвят новия бранд, както трябва точно те ще са компанията която ще се заобича доста, вече си имат милиони фенове и с всеки следващ продукт затвърждават стабилността си. В момента galaxyS3 има повече продажби от iphone5, a това до сега не се е случвало до сега, въпреки че галаксито излезе по-рано. Няма за момента друга компания, която да е кандидат за този пост, а няма как изведнъж да стане някой от нищото, защото доверието в хората се трупа с години.
  benx1111
 • Много сте ги замислили Apple, посещавал съм им Apple сторовете в много държави и общо взето вътре не можеш да се разминеш от народ. Поне 10 години още ще могат да изкарат с натрупата инерция :) После някой друг може да заеме тяхното място, но това със сигурност няма да е Samsung, а някоя друга компания със стил :)
  strk
 • Спада не е в интереса, ами във факта, че потребителите започват да мразят Епъл заради безбройните патентни дела. Нека продължават в същия дух. Не е изключено някой ден да съжаляваме гиганта, така както съжаляваме днес Нокиа.
  Parmenion
 • Дори и да беше жив, Стив можеше само да отложи неизбежното а именно - намаляване интереса към устройствата на епъл и щеше да го отложи не с техническа иновативност ами с добър маркетинг. Проблема на епъл не е в това, че Джобс вече го няма, проблема е патентната война, която те водят с всичко големи производители (без M$). Всеки забелязва липсата на функционалност в iPad и iPhone - тая липса може да се дължи на некаърни разработчици, но според мен се дължи на това, че епъл много внимават да не нарушат нечии патент, защото те имат много малка продуктова линия. Самсунг може да си позволи да не продава даден модел телефон заради нарушение на патент, но самсунг имат над 20 модела телефони тази година, които генерират печалба, да не говориме за всички останали продукти, които продават самсунг. Епъл имат един телефон и 3 пада изкарани тази година - забрана за продажба на който и да е от тях си е сериозен финансов удар. Та епъл го извади голям преди няколко години като започна да съди всички, за щяло и нещяло, но просто не си направи сметката в дългосрочен план, защото патентното и портфолио е направо нищожно в сравнение с примерно на това на моторола.
  vinse
 • Не мисля. Все пак Стив Джобс е взимал участие в правенето на iPhone 5. Колко участие е имал не се знае де. Но Истинския проблем е, че iOS 6 не даденикакви особени подобрения, а това, което трябваше да е основното подобрение (Maps) се оказа, че е бета версия или поне е трбвало да се спомене, че е на това ниво на развитие. Една голяма промяна, която ще има в iOS 6.1 е, че в Maps бутона Report a Problem ще бъде най-големият от останалите при опциите на картите. Звучи като шега, но е факт. Също се наложи да изгонят, този, който е ръководил арзработването на приложението. Форстол с цялата си наглост дори отказал да се подпише на писмото, на което Тим Кук се извинява на потребителите за лошото приложение. Общо взето стана все едно Siri да не бачкаше миналата година и да трябвше да чакаме 1-3 години, за да има някакво приложение за асистента. А точно това е проблема с картите - няма да се оправят скоро. Ще отнеме минимум година, дори да поправят грешки постоянно. Хубавото е, че Apple се отърваха от хората, които не са си върили работата както трябва. Също е много интересно какво ще направи Джон Айв с интърфейса на iOS като вече той тоговаря за него. Също се говори, че той и Скот Форстол имали доста различни идеи за интърфейса и дори не приссъствали на едни и същи срещи, за да избягват големи спорове.
  vixfix
 • Според мен просто го няма Стив Джобс да убеди потрбителите, че няма друг такъв телефом. Дори рекламите, които гледам по ТВ сега не са същите, завладяващи, както и презентацията му на всеки нов модел. Той правеше страхотен маркетинг и сега няма кой да го замести.
  renita_ltd
 • Е как няма да спадне само с копи пейст не става!:D
  Ванката