"М-Тел" отчита ръст на абонатите, спад на печалбата и приходите за тримесечието

Вече са известни финансовите резултати на "М-Тел" за второто тримесечие на годината - период, който според компанията е бил белязан от трудни макроикономически условия и среда на засилена конкуренция. В доклада на Telekom Austria се посочва, че ниското потребление и намаляването на цените са попречили на компанията да таксува премиум цени в сравнение с тези на конкурентите. Като начин за справяне с негативната тенденция се посочва фокуса към потребителите на договор и сегментирането на пазара чрез новия бранд bob.

В същото време търсенето на фиксирани широколентови услуги и пакетни предложения се е отразило положително на приходите и е заздравило позициите на компанията на фиксирания пазар. Приходите от фиксирани услуги са 5 милиона евро, докато преди година са били 4,8 милиона евро. Потребителите на компанията са се увеличили с 8% до 5,5 милиона, а използващите мобилен интернет са нараснали със 72,5% до 278 000.

Във финансово отношение приходите на компанията са намалели с 2,5% на годишна база до 127,2 милиона евро главно заради ниските цени и по-ниското потребление, което е довело до по-малко приходи от месечни такси и трафик. Печалбата е намаляла с 14% до 60,9 милиона евро, а оперативните приходи са редуцирани с 36,7% до 12 милиона евро. Увеличени са приходите от оборудване, което се дължи на по-високото търсене на смартфони. Средния месечен приход от потребител е намалял с 9,4% до 6,6 евро, а средният приход от фиксирана линия е спаднал с 18,3%.

Компанията е намалила оперативните си разходи с 4%, което се дължи главно на намалените разходи за заплати заради съкращения на персонал и по-ниските разходи за маркетинг и продажби.

http://www.telekomaustria.com/dateien/results-qu2-2012.pdf

 • Е, абсолютно си прав - важното е да предлагат добри оферти, които работят за нас - техните клиенти !!!!! Ако не...мтел,глобул,вива,каквото и да е не струва ;)
  Reggaeman
 • Пак, ще се потретя вече, хич не ми дреме, кой колко абонати има важното е ние обикновенните потребители да сме добре! Ако се пусне план 1000минути към всички, 1гб нет за 20лв не ми дреме, кой е ако ще и АКАтел да е..:D
  Ванката
 • А, не е ли възможно - Мтел просто да е мобилния оператор с най-много абонати ? Тоест- като най-стар, беше развил монопол на пазара, все пак...а и хората обикновено ползват по два телефона с две карти, понякога на различни оператори....така, че тази новина не ми се вижда съвсем странна ;)
  Reggaeman
 • Не си чул КРС да регулира цените на Мтел когато имаха +50% дял защото те не продаваха по-скъпо от останалите, каквото и да си мислиш ти. Колкото до преди 2001 г. - тогава не помня дали имаше изобщо подобна база. Което разбира се не означава, че не са се ползвали с опредлени протекции. Продажбата на БТК може и да закъсня, но с нея проблемът е, че я шитнаха за смешни пари. По-големият пробпем е, че никой, абсолютно никой, дори самите потребители не писнаха през 2006-та, когато Мтел въведоха автоматичното продължаване на договорите. Тогава народът се юрна да взима евтини телефончета без да мисли и без да чете договори и чак след година, когато им опря до отверстията, тогава се сетиха да пискат. Да, възможно е Мтел да са вдигнали валидността на примите с една година. Да, вероятно това има връзка с чисто счетоводни врътки за пред началството във Виена. Не разбирам обаче какво ти пречи на тебе това? Как точно те бърка тебе? Нито е незаконно, нито е за твоя сметка.
  samoznai
 • [Quote]причината за намаляването на приходите въпреки нарастващия брой абонати е заради отлива на по-платежоспособните потребители за сметка на неплатежоспособните, които пък идват към Мтел.[/Quote] Хубаво е всеки да си има теория за това ;) Не е лошо само от време на време да споменава, че се изразява мнение на база лични предположения :D За срока на прима-та явно е прецедент...или поне така ми изглежда на този етап. Аз имам също Прима и зареждах преди месец, срока ми не е удължен с 2 години ;( Също така преди няколко дни си взех нова Прима Хит (с цел да я прехвърля на Боб). Вярно не съм я презареждал, но срока на активацията си е една година... :S В смисъл ти си на кяр, а Мтел си те водят в статистиката за дългогодишен (поне 2 години напред) абонат ;)
  @PLAYLIFE
 • И причината за намаляването на приходите въпреки нарастващия брой абонати е заради отлива на по-платежоспособните потребители за сметка на неплатежоспособните, които пък идват към Мтел. Примерно отказват се 50 000, които плащат над 200 лв. и на тяхно място идват 70 000, които плащат около 20 лв. Така приходите намаляват с 8,6 млн. , но абонатите се увеличават с 20 000. Хора, най-приятелски ви го казвам, мислете по-задълбочено, когато коментирате анализи и финансови отчети.
  Обективният
 • Напротив. От отчетите им ясно се вижда, че системно деактивират неактивните прима карти. Милен888, дори да има такава промяна, която ти виждаш, то тя е за добро за клиентите, тъй като така една година може да не зареждаш картата си. Така хем ти си на далавера, хем те ;)
  Обективният
 • Ясно разбрах.(yes) Добре де след, като това не е упоменато в сайта им значи това е поредната им измама. Не че е болка за умиране, но наистина по този начин изкуствено увеличават броя на своите абонати, и съответно данните, които публикуват са неверни.
  Ванката
 • Имал съм прима карта преди. Ако заредиш примерно един месец след като си я активирал, то срока на валидност се удължаваше с една година от датата на презареждане, т.е. става общо една година и един месец. А сега стана две години, това е някаква промяна в политиката на Мтел в последно време.
  milen888
 • 12 месеца от датата на презареждане, не се събират двата периода.
  vladovn
 • Е да де нали след, като активираш прима картата си имаш една година плюс един месец? И след, като си презаредил с ваучер ти удължават срока. Още една година тоест стават две?
  Ванката
 • [Quote]Тема: Re: Автор: Обективният Публикувано: 21.08.2012 22:01 Миленчо, срока на Прима картата е 12+1 години. Няма срок 2 години. Срок 2 години ще получиш, ако заредиш картата с 10 или повече лева. Аман от нагли ботове![/Quote] :X [i]Аман от нагли ботове[/i], нали? Мобилтел явно затова си увеличават броя абонати, броейки прими от преди десетилетие. Съгласявам се с теб, напълно.
  vladovn
 • Картата е презаредена един път с ваучер за 10 лв., който получих срещу оставащите точки в Мтел клуб. Но както се вижда от текста, който си копирал, това би трябвало да увеличи периода на валидност с една година, а не с две.
  milen888
 • [Quote]Всяка Prima карта има определена валидност в рамките на два периода: Активен период (12 месеца от датата на активиране на картата с първо обаждане до произволно избран номер), в който Prima потребителят може да инициира и получава обаждания, да изпраща и получава съобщения и да ползва други услуги. Пасивен период (последният, 13-и месец), в който Prima потребителят може само да получава обаждания и съобщения. От деня на презареждане с ваучер на стойност над 10 лв. включително, срокът на валидност на картата се удължава с 12 месеца активен период и 1 месец пасивен период. Презареждането със сума до 9 лв. включително, не удължава периода на валидност на Prima картата, освен ако то се извършва в 12-тия или 13-тия месец от периода на активност. В този случай валидността на картата се удължава с 1 месец активен 1 месец пасивен период. Ако в рамките на 30 дни клиент зареди общо 10 лв. (например, 2 ваучера по минимум 5 лв.) или повече, валидността на картата му се увеличава с 12 месеца активен и 1 месец пасивен период.[/Quote] Аз това намерих в сайта на М-Тел. Милене ти да не си презаредил с 10лв за да ти увеличат срока на активност?
  Ванката
 • [Quote]Миленчо, срока на Прима картата е [B]12+1 години[/B].[/Quote]Много, бе. Браво на тях (yes)
  Sage
 • Ами, хубаво де, написах, че явно информацията ми е стара и са го променили. Какво повече искаш? Нотариално заверено извинение?
  KOBRETI
 • До "Обективния"- че то има ли по нагъл рекламен бот от теб :D Аз не съм рекламен бот. Представям истината каквато е, а ти само обръщаш темата и мненията си против М-Тел. Отговорих ти 2-3 пъти , за да ти докажа, че си некомпетентен, няма повече да падам на твойто ниво. [b][u]Във връзка с казаното от мен, че абонатите на Виваком са необразовани и от провинцията, поднасям своите извинения на всички, които са се почувствали засегнати! [/b][/u]
  Обективният
 • Нямам идея. Питай в магазин на Мтел или на *88 :D Може да се видим на по бира и да ти демонстрирам :) До "Обективния"- че то има ли по нагъл рекламен бот от теб :D
  milen888
 • Миленчо, срока на Прима картата е 12+1 години. Няма срок 2 години. Срок 2 години ще получиш, ако заредиш картата с 10 или повече лева. Аман от нагли ботове!
  Обективният
 • [Quote]Проверявам с краткия код *101#, казва" картата ви е валидна до 02.04.2014 г.". Готов съм да го демонстрирам на живо в София за невярващите :)[/Quote]Какво трябва да направя, за да стане и при моята Прима - да заредя ваучър ли?
  Sage