"Макс Телеком", "Булсатком" и "4Джи Ком" с лицензи за мобилни услуги

Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) обяви, че предоставя разрешения за използване на радиочестотен спектър на "Макс Телеком", "Булсатком" и "4Джи Ком", съобщава Capital.bg. Компаниите ще могат да ползват този ресурс за осъществяване на обществени електронни съобщения чрез мобилна наземна мрежа с национално покритие, уточняват от КРС. До наддаване не се е стигнало, тъй като в установения срок са постъпили намерения от пет компании, от които три са потвърдили желанието си за ползване на честотите. Според анализ на КРС ресурсът ще стигне и за трите.

"Макс Телеком" получава лиценз за ползване на ресурс от 2 х 8 MHz, "4Джи Ком" - за 2 х 8 MHz, и "Булсатком" - за 2 х 5 MHz. Всички разрешения са със срок 10 години. Съобразно тарифата на КРС, "Макс Телеком" и "4Джи Ком" ще трябва да заплатят 30,4 млн. лв. за честотите си, а "Булсатком" - 19 млн. лв. Трите компании, получили разрешения, са заявили пред capital.bg, че ще коментират за какво възнамеряват да ползват ресурса на по-късен етап.

Обхват 1800 MHz може да бъде използван за изграждане както за мрежи от второ поколение за пренос на глас (GSM), така и за UMTS, LTE и WiMAX мобилни наземни мрежи за пренос на данни. Това прави тези честоти технологично неутрални - изборът на тип мрежа и съответстващи услуги е предмет на бизнес стратегия и решение на самите оператори.

http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2011/12/15/1518494_maks_telekom_bulsatkom_i_4dji_kom_poluchiha_efir_za/

Оферти на деня