Марк Зукърбърг обеща Facebook да се концентрира върху защитата на личното пространство

Изпълнителният директор на Facebook Марк Зукърбърг публикува статия, в която разкри своята визия за трансформацията на социалната мрежа в платформа, която ще се фокусира върху защитата на личното пространство на хората. В презентацията си той сравнява сегашното състояние на Facebook и Instagram с градски площад, където хората се срещат и всеки може да види и чуе всичко. Идеята на Зукърбърг е в бъдеще двете мрежи постепенно да еволюират в дигиталния еквивалент на хол, където хората ще могат да общуват на спокойствие само с тези, с които желаят, и техните мисли няма да са видими за широката общественост.

Като първи мерки в тази посока Зукърбърг анонсира, че Facebook няма да съхранява данни на сървъри, които се намират в държави със слаба защита на човешките права и ограничения в свободата на словото. Той е наясно, че това може да доведе до блокирането на Facebook и Instagram в определени страни и да направи невъзможна появата на двете мрежи в други. Той също така уточнява, че визираните генерални промени, които включват опции за непублична комуникация, пълно криптиране на съобщенията, ограничаване на времевата рамка, в която постовете ще са налични, и интеграция на отделните социални мрежи, ще се случат в рамките на следващите няколко години.

Поне за момента няма ясно обявен график и очевидно нововъведенията ще бъдат представяни едно по едно, така че да не се наруши нормалната работа на Faceboook и Instagram. Решението на ръководството на социалната мрежа да въведе по-сериозна защита на личното пространство на потребителите идва след серия от скандали през последната година, които включваха и изтичането на информацията за милиони профили към външни лица. Те сериозно поставиха под въпрос доколко Facebook изобщо е в състояние да се грижи за сигурността на своите потребители.

Източник: Facebook