Microsoft иска да бъдат премахнати ограниченията за търговия с Huawei

Microsoft иска да бъдат премахнати ограниченията за търговия с Huawei

Президентът на Microsoft Брад Смит, е поискал от САЩ да прекрати забраната за доставка на софтуер за Huawei, като според него това няма да бъде „подривно“ за националната сигурност на страната. Интересно е, че Смит определя като грешка опита за създаване на дигитална желязна завеса, което би попречило на развитието както на САЩ, така и на другите демократични общества.

По неговите думи Microsoft е само една от много компании, които са кандидатствали за лиценз, за да могат да продължат да доставят продуктите си на Huawei. По всичко личи, че Департаментът по търговията не е издал нито едно разрешително от над 100 подадени заявки. В резултат на това китайската компания търси алтернативни решения, като вече продава някои от преносимите си компютри с Linux вместо с Windows.

Интересно е да отбележим, че едва 1.8% от приходите на Microsoft са генерирани в Китай, като този процент е доста по-нисък спрямо други компании. Смит споделя още, че чрез поставянето на пречки в технологичния сектор ще бъде осуетено и сътрудничеството между учените от двете страни.

Източник: BBC

Оферти на деня