Microsoft иска да предлага смартфони в 18 страни и България не е сред тях

Ново писмо на Microsoft, изпратено до партньорите на компанията, осигурява допълнителни детайли около променената мобилна стратегия на компанията след обявените наскоро съкращения и отписването на още 950 милиона долара за преструктуриране на бизнеса със смартфони и изплащане на обезщетения на освободените служители. Въпреки тези мерки американците не смятат да се отказват от мобилния пазар и вече стана ясно, че компанията ще се фокусира върху функциите, които смята, че отличават Windows 10 Mobile от останалите операционни системи – сигурността, възможностите за отдалечено управление и Continuum.

Заедно с това Microsoft възнамерява да ограничи пазарите, на които разпространява смартфоните си, като се фокусира върху много по-малък брой. Според Windows Central компанията ще се изтегли от Бразилия и Индия, за да насочи усилията си към основни пазари като Щатите, Англия, Германия, Франция, Полша, Австралия, Австрия, Белгия, Дания, Финландия, Ирландия, Италия, Холандия, Норвегия, Португалия, Испания, Швеция и Швейцария. Не е посочена причина за промяната, но вероятно е свързана с преминаването към премиум и по-скъпи устройства – говори се, че в серията Lumia няма да има нови телефони и тя ще бъде заменена от модели с бранда Surface.

Това не означава, че на другите пазари няма да има телефони с Windows 10 Mobile, но те ще трябва да се предлагат от партньорите на компанията. Проблемът е, че тези партньори не са много и в редица страни телефоните с платформата са единствено от Microsoft – това означава, че на тези пазари мобилната версия на Windows 10 няма да има никакво присъствие. В писмото към партньорите се посочва, че оптимизирането на бизнеса със смартфони ще доведе до промени в глобалните продажби и мрежи за дистрибуция на серията Lumia, което според Windows Central може би означава още съкращения. В крайна сметка Microsoft ще повтори стратегията си около таблетите Surface и при смартфоните и отново ще се фокусира върху тесен и нишов пазарен сегмент като остави останалата част от пазара на другите компании.

Източник: Windows Central

  • Това им е проблема на всичките "престижни фирми". Още сънуват големи печалби на бройка. Щом им се сринат продажбите, почват да правят основно само висок клас устройства. Освобождават ниския и среден клас на китайците в дадената ниша. После фирмата я препродават и остава само в историята. На последните изложения всички "престижни" производители представиха само премиум модели. И сега се чудят защо не се купуват. Нито лаптоп, нито таблет под 1000$ имаше. Микромеките се насочват към телефони за 1000$ поне. След няколко месеца ще ги прекратят и край. Още не можаха да се светнат, че пазара се насити и скъпи устройства не се купуват. Може би година още и до там. За това са се втурнали да предлагат всячески разни платени услуги за всичко. Китайците ги глътнаха всички. Още Самсунг се крепи на повърхността, но не за дълго. Не случайно се насочиха и хвърлят огромни ресурси в производство на чипове за да си компенсират приходите от цели устройства. Общо взето сами са си виновни, алчността не прощава на никой.
    StefiMo
  • просто не сме интересни за тях, дори и да ги предлагат едва ли ще продадат повече от няколкостотин бройки.. Таблетите са супер, но на тия цени малко хора могат да си ги позволят за съжаление
    maxito2