Microsoft купува ZeniMax Media и Bethesda за над 7.5 милиарда долара

Microsoft купува ZeniMax Media и Bethesda за над 7.5 милиарда долара

Изненадващите новини днес продължават. Поредната идва от Microsoft, която обяви, че е постигнала съгласие да закупи компанията ZeniMax Media, която притежава известни студия за разработка на игри като Bethesda, id Software, Arkane Studios, MachineGames, Tango Gameworks и други, които стоят зад заглавия като The Elder Scrolls, Fallout, Doom, Dishonored, Wolfenstein, The Evil Within, Prey, Quake и предстоящата Starfield.

За всичко това Microsoft ще плати 7.5 милиарда долара в брой, а очакванията са сделката да приключи през втората половина на следващата година след получаване на необходимите регулаторни одобрения. Новината идва след като по-ранни игри на Bethesda се появиха в Xbox Game Pass, но сега вече е явно, че бъдещите игри на Bethesda също ще бъдат добавени в услугата в деня, в който станат налични за Xbox или PC.

Сделката идва седмици преди старта на продажбите на новите игрови конзоли Xbox Series X и Xbox Series S, но засега не знаем как тя ще се отрази на бъдещите игри. В анонса на сделката Фил Спенсър, който отговаря за гейминга в Microsoft, посочва, че бъдещите заглавия ще са достъпни за Xbox и PC, но не споменава други конзоли. Междувременно Tango Gameworks и Arkane разработва игрите Ghostwire: Tokyo и Deathloop, които ще са налични за PS5, но досега не беше ясно дали ще излязат и за Xbox.

Източник: Xbox, Bethesda