Microsoft не планира ъпдейти до Windows 10 Mobile за други телефони

Microsoft стартира обновяването до Windows 10 Mobile за по-старите телефони с Windows Phone 8.1, но в обявения списък липсват много от телефоните, които би трябвало да получат поддръжка. В края на 2014 година Microsoft обеща, че всички телефони Lumia с Windows Phone 8 ще получат ъпгрейд до Windows 10, така че междувременно много потребители закупиха такива телефони с надеждата, че устройствата ще получат софтуерна поддръжка.

След вчерашната новина мнозина се надяваха, че ще има втора вълна от ъпдейти, но вече е ясно, че това не е така и модели като Lumia Icon, Lumia 920 и Lumia 1020 така и няма да получат желания софтуер. Според Microsoft причината се крие в обратната връзка, получена от тествалите предварителните издания на Windows 10 Mobile, които са посочили различни проблеми в работата на телефоните с новия софтуер. Решението обаче е странно, защото например Lumia Icon е почти идентичен с Lumia 930, а междувременно модели от нисък клас като Lumia 435 получават новата платформа. За потребителите на Icon все пак има надежда - компанията още обмисля дали да пусне ъпдейт за него.

За мнозина това положение е като déjà vu. Не за пръв път американската компания разделя потребителите си – ако си спомняте при представянето на Windows Phone 8 стана ясно, че новия софтуер няма да достигне до телефоните с Windows Phone 7 и вместо това те получиха междинно обновяване с част от функциите. Досега на Windows Phone 8 се гледаше като на платформа, която по отношение на ъпдейтите има предимство спрямо Android, благодарение на гарантирания достъп до новите версии, но се оказва, че това съвсем не е така. За потребителите на неподдържани модели все пак остава възможността да се включат в програмата Windows Insider и така да получат достъп до същата версия на Windows 10 Mobile, която е достъпна за останалите.

 • Тая заран както си разцъквах на новата десятка, 735-цата заби тотално.Пълен блокаж за около половин час.Оправи се от самосебе си.Сигурен съм че не е от телефона-практически не съм го ползвал-осмицата ме изнерви още от самото начало и година и половина телефона стоя у дома.Чаках десятката която е съвсем друго нещо.Но кое ме озадачи-много често браузъра иска местоположение и това забиване....Някой има ли идея от какво може да е?
  dianski73
 • Аз говоря за моделите, които получиха ъпдейт, не за WP10...спор няма, че е по-добър...
  alphaleader
 • Windows 10 mobile превъзхожда windows phone 8.1 с много неща. Има доста повече функционалност и персонализация. Не знам откъде имаш такива наблюдения.
  Wallker
 • Ами, гледам, че половината от ъпдейтнатите телефони с нищо не го превъзхождат...та от тази гледна точка. На мен не ми пречи, с 8.1 работи без забележка.
  alphaleader
 • Това е телефон от далечната 2012-та и е по-стар дори от Lumia 1020. Ти да не очакваш 10 годишна поддръжка за него? Въпреки това, си остава хубав телефон с wp8.1.
  Wallker
 • Жалко, че з*ебаха HTC 8X...още си го търкалям, работи като пушка!
  alphaleader
 • Старите модели Lumia са произведени от Nokia, ти май забрави? Новите модели Lumia (с логото на Microsoft), които са под ръководството на Microsoft (и вече тяхна собственост, и са правени без намеса на Nokia), нямат нито 1 модел с 512 мб. рам. Всичките са с 1гб. рам и нагоре, можеш да провериш, ако не ми вярваш. :) Искаш ли да изброя и други производители, които правят телефони с windows ос, или ти можеш и сам да се сетиш за тях?
  Wallker
 • [Quote]Нека се научат производителите да не правят и да не продават телефони със слаб хардуер на високи цени![/Quote] За кои производители говориш? Не са ли ТЕ ПРОИЗВОДИТЕЛИТЕ???
  geleto_
 • Ако щеш си купувай телефон с windows. Никой не те кара на сила. Само ще кажа, че от всичките им модели само 4-5 не са получили ъпдейт... Аз съм доволен, че най-накрая си спазиха обещанието и пуснаха ъпдейта. Следващия ми телефон сигурно ще е surface phone. При андроид телефоните, нещата с ъпдейтите за старите модели стоят още по-зле, така че спрете да ревете като малки деца... 3 години (примерно) си ползвал 920 и през цялото това време си бил доволен от телефона и ти е вършил прекрасна работа и ти вместо да си кажеш на ум - "доволен съм, ще си купя по-новия модел да му се радвам, че този вече ми омръзна", ти чакаш някакъв ъпдейт, който да ти промени изцяло устройството... Не е ли малко егоистично да мислим само за себе си? Аз напълно подкрепям решението на Microsoft да се откажат да ъпдейтват телефони с 512мб. рам. Нека се научат производителите да не правят и да не продават телефони със слаб хардуер на високи цени! И не е ли най-добре за всички, ако въобще няма телефони с толкова малко рам?! П.С. Малко не съм доволен от ъпдейта, батерията сякаш ми пада по-бързо (или може би защото го човъркам повече от обикновено, за да му свикна?) и ми липсват някои дребни функции от wp8.1. Дано да ги добавят в бъдещи ъпдейти. Също има нужда от няколко бъг фикса, както и да го оптимизират да работи по-бързичко. Windows 10 mobile e голяма стъпка напред спрямо windows phone 8.1! :)
  Wallker
 • Че ако ъпдейтите определяха пазарния дял, значи Android не трябваше да съществува. :D
  muamamu1
 • Ако някой толкова е преритал винаги може да си сложи превю версията, там няма ограничения.
  BoyanSherbanov
 • За това имат отчайващо слаб пазарен дял. Май повече никога няма да си купя телефон с Windows. (no)(no)(no)
  Spikul
 • Пълни тъпанари са тези от Майкрософт (no) жалко че Нокия им продадоха бизнеса с телефоните си! Пълни неудачници (angry) не заслужават да са на пазара определено
  Peet76
 • Значи ще си карам с Insider Preview-то на 630-ката (добре, че го ползвам като втори).
  centur