Microsoft потвърди затварянето на мобилното си подразделение във Финландия

Microsoft потвърди затварянето на мобилното си подразделение във Финландия

В началото на седмицата Microsoft потвърди, че затваря финландското си подразделение за мобилни телефони и съкращава 1350 работни места в северната страна. Съкращенията бяха обявени в края на месец май и са част от плановете на компанията до края на юли следващата година да намали с 1850 служителите в мобилния си бизнес.

Американците купиха мобилното подразделение на Nokia през 2014 година за 7,2 милиарда долара, но не успяха да наложат смартфоните с Windows Phone, която вече има глобален пазарен дял, по-малък от 1%. Анализатори смятат, че това се дължи на късното включване на Microsoft на мобилния пазар и на липсата на версии за WP на популярни приложения, което е проблем и за платформата BlackBerry 10.

Източник: BBC

 • Аз пък не рзабирам какво толкова се държите като шити госпожици? Или за умрелите ИЛИ ДОБРО ИЛИ НИЩО:P Така си зарязаха мобилната ОС и устройства, че няма повече на къде. Гледам висят в технополис някакви модели от миналата годима с космически цени.(angry) Не смятам, че по някякъв начин ще оживеят.
  geleto_
 • Нокиа беше бранд #1 при смартфоните, докато се появи голямата конкуренция в лицето на IOS и Андроид. След това на всеки беше ясно какво ще се случи. Те просто изостанаха с всичко и с ОС и с Хардуер.
  Didotex
 • Има разлика между смартфони и Нокиа с фенерче. От 2009г година делът на смартфони Symbian намалява - през 2009 е бил 47%, през следващата година е 37%. Това е в резултат на набиращите сила iOS / Android. Ако погледеш сумарно на продажбите също Nokia бележи спад след 2008 година - а от рекорда 468 милиона през 2008 година почти всички са т.н. не-смартфони. През 2010 година са продадени 452 млн устройства като от тях смартфони са само 111 млн устройства. Следващите години нещата логично се влошават и Microsoft няма нищо общо, освен че запазва Nokia формално на картата на производителите на "умни " телефони под Windows. Nokia проспаха революцията при смартфоните и за западъка си са виновни самите те. http://www.gartner.com/newsroom/id/1543014 http://www.statista.com/statistics/267831/nokias-mobile-device-sales-since-2005/
  abando
 • Мобилното подразделение в 2010 година регистрира рекордни приходи, най-големите в корпоративната история на Nokia въобще. Продажбите са рекордни, пазарния дял при смартфоните нараства. За 2010 имат отличен паричен поток, 50 милиарда пазарна капитализация, почти никакви задължения и 7 милиарда Евро свободни пари в банкови депозити. Това е 5 месеца след смяната на бордовете и назначаването на олигофрена Ефлоп. В следващите 3 месеца той се проявява достойно, обявява Sybian за остаряла ОС а MeeGo за безпереспективна. Казва че продуктувата неструва и бозави телефони ще я заменят , но друг път (чак след година). Март месец 2011 изтече прословутото мемо на олигофрена за "горящата платформа". С него яко попари акциите на компанията си. След това бръщолевеше, че спира разработката на MeeGo и няма да пуска в продажба N9. После излезе с палновете за продажбата на Symbian на патентните тролове и уволняването на 3000 софтуерни инженери в Еспо. Накрая закри и разпродаде собствените заводи на Nokia в Европа и по света. Та така, кой луд инвеститор би погледнал разбитата Nokia от талибаните на микромек.
  A4i
 • Кво значи "струваше"? Пазарна капитализация? Equity? Твоя лична експертна оценка? Това, че една избалончена компания си е заминала, не е никаква драма - вакума се видя кой и как го запълни.
  Nuckito
 • Виж кога започна спада на продажбите им - доста преди този т.н. управител... много къса памет имаш нещо... NOKIA бяха обречена компания с много раздут щат - десетки хиляди служители и спадащи продажби. Сами предпочетоха да вземат колкото могат вместо да се окажат на загуба и с хиляди служители на заплата... Само Microsoft са ви трън в очите (woo)
  abando
 • Дали само толкова помните? Или само пълните форума с глупости. Нокиа струваше 30-40 милиарда преди назначаването на ПОДХОДЯЩИЯ управител. Когато УПРЯВИТЕЛЯТ си СВЪРШИ работата Нокиа вече струваше 4 милиарда. МНОГО ДОБРЕ СВЪРШЕНА РАБОТА! Кой кого съсипа Вие решете!
  geleto_
 • Не са съсипали нищо. Купиха една съсипия със статут на легенда и не можаха да наваксат изоставането
  Nuckito
 • Нищо не е вечно колега! Ако не бяхат те, щеше да е някой друг! Време е вече, някои неща да се простят, а други просто да се забравят и да си останат в миналото!
  Wallker
 • Няма как да не хейтят микромеките. Съсипаха може би най-добрата марка за телефони. А това с 10-ката допълнително раздразни народа, който си бе доволен от 7,8 и даже ХР.
  dxv_pro
 • ... Я чети тук http://www.theverge.com/2016/5/25/11772222/foxconn-automation-robots-apple-samsung-smartphones . Foxconn освобождава 60000 работни места и ги замества с машини, какво ревеш за 1850 освободени от Microsoft... За тези 60000 що не ревеш, а? Ама всички много обичате да плюете по Microsoft бе... Само за справка, миналата година Samsung е освободила 5000+ работни места и продължава да съкращава до ден днешен, а Apple се очаква да съкрати между 25 000 и 30 000 от общо 115 000 работни места до края на 2016-та година... Ама тук такива новини не публикуват, защото са яко фенове, абсурд да оплюят любимите марки... Хайде ревете още за 1850 освободените работни места от Microsoft! mod edit: Спазвайте правилата за добрия тон.
  Wallker
 • Biser Yanakiev, такава компания е Jolla, която развива своя Sailfish OS https://jolla.com/jolla/ А иначе слуховете са телефони с марка Nokia, да се произвеждат от FIH Mobile /Foxconn . Те вече купиха завод на MS
  ID™ Xenium