Microsoft представи първите компютри с ARM процесори и Windows 10

В рамките на Qualcomm Snapdragon Summit Microsoft даде старта на разпространението на версията на Windows 10 за ARM процесори и представи първите устройства с нея. Това става почти година след обявяването на партньорството с Qualcomm за оптимизиране на софтуера за Snapdragon 835. Windows 10 за ARM работи с емулация на x86, което дава достъп до голяма част от съществуващите приложения за платформата на Microsoft. Първите компютри с такава комбинация от хардуер и софтуер са Asus NovaGo и HP ENVY x2. Новината със сигурност е интересна, защото Snapdragon 835 осигурява висока производителност с ниска консумация на енергия спрямо познатите процесори от Intel и AMD.

Мобилните чипсети имат предимство и по отношение на интеграцията, защото в малко пространство комбинират множество различни компоненти, което може да спести много място за друг хардуер и добавянето на по-голяма батерия. Друг плюс са добавените възможности за връзка с мобилни мрежи, които са във фокуса на Microsoft – компанията посочва, че така потребителите ще получат компютри, които са винаги свързани с мрежата при изключително ниска консумация на енергия. По отношение на енергопотреблението Microsoft посочва, че от Asus NovaGo можем да очакваме до 30 дни в стендбай режим и до 22 часа на активна употреба, а при HP ENVY x2 това време е до 20 часа. Впечатляващо постижение!

Използването на мобилен чипсет ще позволи компютрите да са готови за работа веднага, както това ни е познато от смартфоните и таблетите. За разлика от първия и неуспешен опит на Microsoft с ARM при Windows новата инициатива обещава да осигури достъп до почти всички съществуващи приложения за платформата – тези от Windows Store ще бъдат директно компилирани за ARM, а останалите x86 ще работят чрез емулация. Предстои да разберем как това ще се отрази на производителността и на живота на батерията, а през идните месеци би трябвало да видим още компютри с ARM чипове. Компанията обещава и оптимизирана за ARM версия на Office 365.

Източник: Microsoft