Microsoft представи Windows 11 с подобрен дизайн и поддръжка на приложения за Android

Microsoft представи Windows 11 с подобрен дизайн и поддръжка на приложения за Android

Както очаквахме днес Microsoft официално представи следващото издание на Windows, което логично носи името Windows 11. В новия софтуер компанията се фокусира в опростяването на потребителския интерфейс, а освен това ще донесе нов магазин за приложения и подобрения в производителността и многозадачната работа.

Както вече видяхме платформата включва ново стартово меню, което е центрирано в лентата със задачи. В него липсват и познатите Live Tiles, които са заменени от обикновени икони за осигуряването на опростено преживяване. Освен това компанията е заоблила ъглите на прозорците за по-модерен изглед.

Windows 11 ще предложи подобрения в светлата и тъмната тема, така че трябва да изглежда още по-добре, а в допълнение ще предложи и нови начини за управление на прозорците и подреждането им върху екрана. Последното всъщност не е съвсем ново, но сега опциите ще са достъпни през бутона за уголемяване на прозорците.

Новата версия на Windows ще поддържа групиране на прозорците и ще помни тяхната позиция. Това ще е полезно при работата с повече монитори - например при връзката на лаптоп с външен монитор, така че приложенията винаги ще се отварят там, където желаете.

Компанията обещава и подобрена производителност. Обновленията на системата ще са с 40% по-малки и ще се инсталират по-бързо във фонов режим. Предстои да видим дали компанията е намалила рестартиранията при инсталация на ъпдейти. Windows 11 включва и интеграция с Microsoft Teams, така че потребителите ще могат да се свързват директно през лентата със задачи.

Част от Windows 11 са новите уиджети - поток с персонализирано съдържание, който ползва ИИ и надгражда въведената в Windows 10 функция. Този панел се показва в лявата част на екрана и освен новини включва данни за времето, карти и др. Очакваме и подобрения на жестовете при ползване на сензорни дисплеи, а освен това очакваме новости при въвеждането на информация с глас и стилуси.

Геймингът е важна част от Windows 11. Сред новостите са функцията Auto HDR (включена в Xbox Series X / S) за над 1000 поддържани DirectX 11 и DirectX 12 заглавия - тя ще разшири техния динамичен диапазон за по-завладяваща графика, но трябва да имате и HDR монитор.

Microsoft обещава и подобрена скорост чрез ползването на DirectStorage, което е още една функция от Xbox Series X / S. Тя изисква NVMe устройства за съхраняване на данни, за да ускори зареждането на игрите. Разработчиците на съдържание ще трябва да добавят поддръжка в своите заглавия.

Windows 11 ще интегрира и Xbox Game Pass чрез новото приложение Xbox, в което е добавена поддръжка за услугата xCloud, така че ще може да се ползва и за стрийминг на игри от облака. Windows 11 ще включва и нов магазин за приложения, в който ще има и софтуер за Android чрез услугата на Amazon. Работата с тези приложения в Windows 11 ще е възможно чрез технологията Intel Bridge.

Microsoft посочва, че разработчиците ще могат да ползват свои билинг системи без да прибира комисиона от приходите. При работа с решението на Microsoft комисионата за компанията ще е 15% за приложения и 12% за игри. В Microsoft Store ще се поддържат Win32, Progressive Web App (PWA) и Universal Windows App (UWP) приложения, както и ползващи други системи и пакетиращи технологии.

Засега няма дата за излизане на Windows 11, но Microsoft обещава, че обновяването ще е безплатно за потребителите на Windows 10 със съвместими компютри и ще започне в края на годината. За да проверите дали вашия компютър е съвместим с Windows 11 можете да ползвате приложението PC Health Check. През следващата седмица компанията ще пусне и ранна тестова версия на Windows 11 в програмата Windows Insider.

Източник: Microsoft


Втора употреба с гаранция

  • Повечето модели преди 2017 нямат TPM 2.0 , има и ограничение за по стари процесори. То за Windows 10 21H1 пише, че не се поддържат процесори по-ранни от пето поколение Intel, ама си работи на такива. Казвам ти, че моят лаптоп от 2015 си има TPM 2.0 и си го активирах.
    ivobel721
  • Повечето модели преди 2017 нямат TPM 2.0 , има и ограничение за по стари процесори.На практика над 50% от системите не са съвместими.
    STE1
  • Оказа се че процесорите произведени през последните 2-3 години масово имат този чип, вграден в себе си, но е изключен по подразбиране. Просто трябва да го активирате от BIOS-а. Моят i7-5600U също има TPM 2.0, а 4то поколение Intel за U серията имат също. Активирах го в BIOS-а, но леко ми прецака Bitlocker (сега трябва да въвеждам всеки път кода).
    След като си преинсталирам Windows да не буутва в Legacy mode, a от UEFI, ще трябва и аз да мога да имам 11.
    ivobel721
  • Моя лаптоп не е последно поколение и без да активирам нищо си пише, че е съвместим
    [img]https://i.postimg.cc/ncTxD22f/IMG-20210627-044132.jpg[/img]
    BANANA_18
  • Добра новина. Оказа се че процесорите произведени през последните 2-3 години масово имат този чип, вграден в себе си, но е изключен по подразбиране. Просто трябва да го активирате от BIOS-а. Аз го активирах на моя Core I3 Coffee Lake и вече минавам теста на Windows за изискванията. В това клипче е обяснено: https://www.youtube.com/watch?v=A2_RbFA2-5s&ab_channel=Coopydood
    [img]https://i.postimg.cc/yVD8SW-HL/TPM.png[/img]
    Cv3T0m1R
  • Иначе това за андроид апповете е яко. https://duckduckgo.com/?t=ffab&q=linux+ubuntu+android+apps&ia=web

    Нищо ново и в тази насока. Отдавна го има за линукс. ;)
    Linux и Android са близки и е нормално.
    Spikul
  • Иначе това за андроид апповете е яко. https://duckduckgo.com/?t=ffab&q=linux+ubuntu+android+apps&ia=web

    Нищо ново и в тази насока. Отдавна го има за линукс. ;)
    Да, но дава достъп на много юзъри до милиони аппове, което е cool. Допълнително засилват борбата с Apple
    mishobehar
  • Иначе това за андроид апповете е яко. https://duckduckgo.com/?t=ffab&q=linux+ubuntu+android+apps&ia=web

    Нищо ново и в тази насока. Отдавна го има за линукс. ;)
    Swabhav
  • Аз като един голям М$ хейтър ще кажа, че отново съм разочарован от корпорацията-майка.

    1: Подобен интерфейс има в KDE Plasma от години. Нищо впечатляващо и недаващо свобода да си го направиш такъв какъвто искаш. Слабо! Не искам някой да ми диктува как да си ползвам компютъра.

    2: Не разбирам изискването за този TPM 2.0 модул. Можеше да е опционално. Разбирам, че искат да върви икономиката да се продават повече компютри, ама има много машини, които и след EOL на Windows 10 ще стават за редене на пасианси в държавната администрация и чат-пат Office.

    По мое мнение трябваше да наблегнат на опростеност, повече възможности за персонализация, вместо на джиджани екстрички, уиджети и гейминг възможности. Така са като котка и мишка с Apple, което може би е печеливша стратегия за масовия потребител, но не и за мен като юзър. Аз поне така ги виждам нещата, може да съм някакъв отшелник :D

    Иначе това за андроид апповете е яко.
    mishobehar
  • До колкото си спомням нали майкрософт казаха , уиндоус 10 ще е последен и след него няма да има други, сега как така уиндоус 11 ?! Прав си, но явно си промениха мнението! Имам TPM 2.0 модул :)
    Боби13
  • До колкото си спомням нали майкрософт казаха , уиндоус 10 ще е последен и след него няма да има други, сега как така уиндоус 11 ?! Прав си, но явно си промениха мнението!
    Боби13
  • До колкото си спомням нали майкрософт казаха , уиндоус 10 ще е последен и след него няма да има други, сега как така уиндоус 11 ?!
    avanteex
  • На мен ми отне 5 години да се навия да мина от 8.1 на 10 миналия месец. Сега кат съм несъвместим може още толкова годинки да минат, за да се навия да ъпдейтвам. :lol:
    Вито
  • И при мен каза, че не се поддържа, но подозирам, че е заради изискването за TPM 2.0 модул, какъвто дъното няма. Уж има конектор за включване ама дали ще намеря съвместим е друг въпрос.
    chilko
  • И при мене няма съвместимост.
    blind88
  • Програмата за проверка на съвместимостта работи и при мен показа налична съвместимост ;)
    Боби13
  • Всичко хубаво, ама хич не ме кефи че анонсират продукт, който ще излезе след месеци. А програмата за тестване на съвместимостта е бъгната. Дори да имате PC за 10 бона, пак ще ви пише че не покривате изискванията.
    Cv3T0m1R