Microsoft разкри пълните характеристики на Xbox Series X

Вече знаем повече за игровата конзола Xbox Series X, след като Microsoft реши да разкрие изобилие от детайли за устройството, преди продажбите му да започнат в края на годината. За начало конзолата ползва процесор AMD Zen 2 с 8 ядра с фиксирана честота 3.8GHz, като едно от тях е заделено за базовите системни функции.

За графичната част се грижи ускорител AMD RDNA 2 с производителност 12 терафлопа и 52 изчислителни единици с честота 1.825GHz. Всичко това е произведено по 7nm процес. Добавени са 16GB GDDR6 RAM, от които 10GB ще са с капацитет 560GB/s за ползване от графичния ускорител, а останалата част ще работи при 336GB/s. 3.5GB от втората част е стандартна памет, а 2.5GB е заделена за операционната система.

Целта е да се осигури 4K @ 60 FPS картина, но кадровата честота може да се увеличи и до 120 FPS. Конзолата включва и 1TB NVME SSD диск за съхраняване на игри и друго съдържание. Добавена е и възможност за ползване на разширителни карти с капацитет 1 TB. Устройството включва 4K UHD Blu-Ray оптично устройство и има USB 3.2 порт за включване на външна памет.

Благодарение на бързата памет едно от очевидните подобрения е драстичното намаление на времето за зареждане на игрите. В една от демонстрациите например State of Decay 2 зарежда с 40 секунди по-бързо спрямо Xbox One X. Принос за подобрението има и технологията Xbox Velocity Architecture, която би трябвало да подобри интеграцията между софтуер и хардуер за стрийминг на игровите активи. Това ще се усети в игрите с големи отворени зони.

Наличието на SSD ще позволи на потребителите да продължават сесии в различни игри веднага и дори след рестатиране на конзолата за обновяване на системния софтуер. Това е възможно, защото сесиите се запазват в SSD диска, което означава, че можете да ги заредите по всяко време без никакво чакане. Компанията демонстрира и част от ray tracing възможностите на конзолата за осигуряване на реалистични светлинни ефекти и подобрени сенки в игрите.

Още много технически детайли за Xbox Series X има в Digital Foundry.

Източник: Xbox