Microsoft се отказва от програмата Xbox за Windows Phone?

Microsoft се отказва от програмата Xbox за Windows Phone?
Потребителите на Windows Phone може би са забелязали, че в последните 4 седмици няма публикувано нито едно ново заглавие под марката Xbox в Windows Store. Общо пък за последните 2 месеца има цели 6 изцяло пропуснати седмици. Във връзка с тази необичайна суша сайтът WPCentral е провел собствено разследване и е стигнал до интересни заключения.

Като цяло най-вероятната причина за отсъствието на Xbox заглавия е, че в момента отделът за развитие на бизнеса в Microsoft прави цялостен анализ на ползите и недостатъците от използването на марката при Windows Phone. Проблемът в случая е, че всяко заглавие, което получава право да ползва името Xbox трябва да мине специална процедура по сертифициране от страна на Microsoft. В същото време компанията от Редмънд пък участва активно във финансирането на разработката на някои знакови Xbox игри, което е допълнителен финансов разход с неясни ползи, а на всичкото отгоре някои от най-хитовите Xbox заглавия за Windows Phone 7 се оказаха несъвместими с новата версия на операционната система.

Според източници на WPCentral в момента в Редмънд сериозно обмислят дали да не се откажат изцяло от марката Xbox при мобилната си платформа и именно това е основната причина за застоя. Друга любопитна подробност е, че Windows Phone не е единствената засегната страна от преразглеждането на стратегията. В последните седмици Microsoft не са публикували нови заглавия и за Xbox Live Arcade, което очевидно също в момента е обект на вътрешни дискусии. Най-интересното е, че в същото време Nokia продължава да пуска ексклузивни заглавия под марката Xbox за смартфоните от серията Lumia, така че собствениците на тези устройства вероятно не са усетили липсата от последните седмици.

http://www.wpcentral.com/weeks-no-new-xbox-windows-phone-games