Microsoft спира ъпдейтите на Windows 10 за устройства с процесори Atom

Microsoft спира ъпдейтите на Windows 10 за устройства с процесори Atom

Изглежда, не всички устройства с Windows 10 ще получат последното обновление на платформата, което познаваме като Creators Update. То няма да е налично за таблети и 2-в-1 хибридни устройства, използващи процесори Intel Atom от серията Clover Trail (Atom Z2760, Z2520, Z2560 и Z2580). Платформата беше представена по времето на Windows 8 и устройствата с нея получиха безплатно обновление до Windows 10, но в началото на седмицата ZDNet съобщи, че Creators Update не е налично за тези системи поради липсата на съвместими драйвери.

От Microsoft потвърждават това, а като причина посочват факта, че системите вече не се поддържат с драйвери от Intel (достигнат е етап End of Interactive Support). Без необходимите драйвери разпространението на софтуера може “потенциално да има въздействие върху производителността” на устройствата с тази платформа, заявява Microsoft. Вместо това компанията ще предложи за тези устройства по-стария ъпдейт Windows 10 Anniversary Update. Иначе софтуерната поддръжка за тези системи ще продължи до януари 2023, като те ще продължат да получават поправки на сигурността, но не и достъп до нови функции.

Източник: ZDNet, The Verge

 • Хайде на новата простотия на M$ и честито на "феновете" им (те останаха ли повече от 0.001%?)! :D:D:D [Quote] Вече не могат да се инсталират приложения на SD картата в Windows 10 Mobile[/Quote] (no)
  PoceH_BS
 • Споко всички по-нови процесори от Atom серията за сега не са засегнати. Само Clover Trail са засегнати.Останалите (Bay Trail, Cherry Trail) все още се поддържат.:)
  stanchev36
 • Това не важи за всички Атомски процесори, а само за по-старите: clover trail = no cherry trail = yes ;)
  akpeev
 • По същия начин по-старите устройства с Android не получават ъпдейти до новите версии, защото Qualcomm спира да пуска драйвери.
  chilko
 • Тея тотално се оср@ха, ама тотално! 1. Погребаха Windows Phone 8.1 2. Спряха ъпдейтите за Win 7 & 8.1 за по-новите CPU (Kaby Lake, Ryzen и т.н.) 3. Сега и тази простотия със спирането на ъпдейтите им за най-новата им ОС, ама видиш ли били стари процесорите - давайте $$$ за нови "играчки" Ще го издухат много яко, ама ще е късно вече.
  PoceH_BS