Microsoft ускорява облачната си стратегия със закупуването на Nuance

Microsoft ускорява облачната си стратегия със закупуването на Nuance

Microsoft обяви, че е постигнала споразумение за придобиването на Nuance Communications за 19.7 милиарда долара. Сделката има за цел да заздрави дейностите на компанията в области като облачни услуги, изкуствен интелект и здравеопазване, като ще ползва опита на Nuance в тези области, за да подобри своите продукти.

В съобщението за сделката се споменава програмата Microsoft Cloud for Healthcare, която от 2019 година развива с участието на Nuance. Компанията е позната със системата Dragon, която ползва машинно обучение за транскрибиране на глас и подобрява своята точност с времето чрез адаптиране към гласовете на потребителите.

Nuance лицензира своята технология за употреба в различни услуги и приложения, а освен това тя се ползваше и в гласовия асистент Siri. Решенията работят и с основните системи в здравеопазването, а според Microsoft в момента те се ползват от над 55% от лекарите и 75% от радиолозите в САЩ и са налични в 77% от американските болници.

Приходите на Nuance от облачни услуги за здравеопазването са се увеличили с 37% за последната фискална година. Сделката очаква одобрение от съответните регулаторни органи, но финализирането й се очаква до края на годината. Това е втората най-голяма сделка в историята на Microsoft след придобиването на LinkedIn за 26 милиарда долара през 2016.

Източник: Microsoft