Microsoft вероятно е закупила GitHub

По-късно днес може да бъде обявена една от най-изненадващите сделки за тази година - покупката на популярната сред софтуерните разработчици компания GitHub от Microsoft. Информацията идва от източници нa Bloomberg и потвърждава публикация на Business Insider от края на миналата седмица, че двете компании са разговаряли по темата. Bloomberg пише, че GitHub е потърсила продажба вместо излизане на борсата, защото отчасти била впечатлена от изпълнителния директор на Microsoft Сатия Надела. Засега няма повече детайли около финансовите параметри на сделката, но през 2015 година GitHub беше оценена на 2 милиарда долара.

Според изданието продажбата ще отвори нови възможности за развитие пред GitHub, която от 9 месеца търси нов изпълнителен директор и все още не е намерила начин да печели от популярната си услуга за споделяне на софтуерен код и съвместна работа по проекти. GitHub е много важен инструмент за разработчиците и се ползва и от гиганти като Microsoft и Google за съхраняване на корпоративен код и сътрудничество. Сделката ще помогне и на Microsoft, която все повече разчита на софтуер с отворен код, за по-тясна връзка с компания, която вече има ключова роля в създаването на код в Редмънд.

Bloomberg посочва, че през годините Microsoft и GitHub са водили многократно разговори, а скорошни преговори за партньорство са прераснали в обсъждане на придобиване. В GitHub има над 27 милиона разработчици, които работят по 80 милиона хранилища за код, а Microsoft, която в един момент беше един от най-големите противници на отворения код, вече е сред най-големите сътрудници в услугата. Сатия Надела промени напълно компанията, за да намали зависимостта й от Windows, и тя вече активно инвестира в софтуер с отворен код и дори си партнира с Canonical за добавяне на Ubuntu в Windows 10.

Източник: Blоomberg

 • Ето и новият любимец - Gitlab. https://www.arnnet.com.au/article/641894/gitlab-goes-after-github-users-amid-microsoft-acquisition-rumours/
  tzincbg
 • Аз не съм против Отворения и Безплатния софтуер. И за двете съм с две ръце, така да се каже. Но има разлика, и хората често я бъркат. Отворен, не значи безплатен. Точно там е разликата. В повечето случаи, за да се получи хубав (отворен) код, трябва да се създаде от добри програмисти. А на тях някой им плаща. Каква е причината, е друга тема. Кадърни програмисти за чест и слава не работят. Иначе има ентусиасти, които пишат нещо, добавят нещо, някъде. Нито описание, нито поддръжка. Всеки му скимнало нещо и го добавил. И резултат - пълна боза и никакво практическо приложение. Стандартно на всичко с отворен код, описанието и хелпа му е “някой друг път“. Ако въобще има нещо, то е останало от някаква стара версия, когато някой по грешка е седнал да пише документация. За това има голяма разлика между: програма, софтуер и професионален софтуер. Да има и изключения, но обикновено зад тях стои някой голям, който има и някаква версия, безплатна със сорс код дадена. Нещо като за реклама..
  StefiMo
 • @MEnergy Т.е. ГитХъб е място за сваляне на програмки - като SourceForge, но без рекламите? Нищо няма да изчезне, някои ще се преместят, а други ще останат. Колкото за инструментите: VS Community Edition е безплатно. VS Code е безплатно и с отворен код - върви и на Линукс и на Мак. И двете не са ограничение нито с езици, нито платформи - може да пишеш каквото ти душа пожелае. Мисля че Майкрософт е един от най-добрите избори в случая. Алтернативите са спиране или продобиване от някой като Оракъл например.
  npet
 • Би ли уточнил кое точно е пълните глупости? Ти ползвал ли си лично GitHub? Аз не само съм ползвал, но и участвам в платформата. Всичко външно, до което се докоснат Майкрософт, се сгромолясва, да не говорим какво се случва със съдържанието. Много от програмите в GitHub модифицират Windows, мрежови параметри, privacy, предлагат 100% алтернативи на платените. И да, тези програми ще изчезнат или ще станат троянски коне при даунлоад с кода на M$. Пуснали били Вюжуъл Стюдио и офис за студентите. Големите филантропи. Че за коя OS създават приложения, за Линукс или Мак ли на VS? Добре, че от десетки години има WPS, Libre/Open, GIMP... и добре, че голяма част от програмистите са разпръснати из целия свят и не използват американски клауд, особено с любезното съдействие на Майкрософт. StefiMo, софтуерът с отворен код има бъдеще и някои от най-добрите програми са с отворен код и напълно безплатни. И само с един превод някой да помогне, ако не можеш с друго, програмката върви напред и конкурира платените. Ето например MPC-HC откога чака достатъчно коректори на български, за да пуснат на 100% готовия вече превод официално. Ама за разлика от едни македонци, гърци или албанци, които са се организирали и имат както инсталацията, така и всички менюта на собствения си език, българите само се оплакват по форумите как някой трябва да им плаща за всичко.
  MEnergy
 • Безплатен и отворен софтуер винаги ще има. Напр. по-ефективен е за сървъри. Просто е ясно и подредено написан, а при Microsoft нещата са по-хаотични и по-тромави. До голяма степен точно защото се опитват да поддържат всеки хардуер на света. Софтуерът с отворен код винаги ще бъде предпочитан от конкуренти на САЩ, за да няма изненади в него. Също така е добро начало да се учат програмистите. И е добра алтернатива за хора, които те първа градят бизнес, нямат пари, но имат умения, време и много нерви.
  tzincbg
 • Новината е написана малко по… По другите сайтове пишеше, че от близо година търсели някой да ги купи, защото били закъсали. В случая М$ са дали най-много, предполагам. Последните години М$ са се вманиачили да качват разни работи там. Явно имат добри взаимоотношения. Опитват се и Ubuntu да вкарат в Win10. Въобще тази работа на отворен и безплатен софтуер не става. Всичко става с кинти. Тази работа с ентусиастите и безплатния софтуер беше в миналото. Не случайно, щом някой се развие, и някоя голяма акула ги купи.
  StefiMo
 • До няколко години е обречен :S
  centur
 • @MEnergy Говориш пълни глупости. Кодът на тези добавки е свободно достъпен за всички и сега - всеки може да разгледа какво има вътре. Съдържанието на GitHub нито ще го откраднат, нито ще го спрат. Програмистите винаги могат да ползват други алтернативи, ако ги гони параноята. Точно Майкрософт са доста дрюжелюбни последните години. Пуснаха безплатно студио - Visual Studio Community Edition. Имат среда за разработка с отворен код - VS Code. Имат безплатни опции за тестване и разработка... По-приятелски настроени са към програмистите в сравнение с другите големи - Епъл, Гугъл, Оракъл, др.
  npet
 • Няма никакви основания за притеснения.
  chilko
 • Не е единственият git. Хората ще се прехвърлят.
  tzincbg