Някои приложения за Android забиват, вече има поправка (обновено)

Някои приложения за Android забиват, вече има поправка (обновено)

Ако тази сутрин изпитвате необясними проблеми с работата на някои приложения за Android, проблемът не е при вас. Оказа се, че бъг в системния компонент Android System WebView причинява забиване на някои приложения при много потребители, но Google вече работи по поправка.

Компанията потвърди в изявление за The Verge, че е наясно с проблем с WebView, който причинява сривове в някои приложения за Android за част от потребителите. В сайта на Google е видно, че това засяга Gmail за Android и компанията препоръчва услугата да се ползва през браузър. Ние се сблъскахме с проблем с работата на Viber.

Има ли решение?

За щастие, има лесно решение на този неприятен проблем, докато Google се справи с него. Тъй като става дума за бъг, който е бил въведен с някои от последните ъпдейти на WebView, е достатъчно да го деинсталирате. Това съветва потребителите в Twitter и щатският отдел за поддръжка на Samsung, а и при нас Viber се оправи след тази процедура.

 


Ново

Google е готова с решение на проблема. Необходимо е да обновите Android System WebView до версия 89.0.4389.105 и Chrome до последното му издание. И двете са налични в Google Play.

Какво да направите?

- отворете Play Store
- потърсете Android System WebView
- натиснете опцията за ъпдейт
- повторете същото за Google Chrome

 • Никога не е имало бъгове при Андроид. 🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣 Има известна ирония в моето твърдение. Ползвах два телефона на Гугъл и там новите версии на софтуера си бяха пълни с бъгове по подразбиране. Днес видях че приложението на Теленор заби еднократно, въпреки че Веб Вюто се е актуализирало заедно с Хрома.
  A4i
 • Dan4o13 наистина няма бъгове андроид, не е като айфоните дето се развалят веднага. Мда, така се развалят, че имам леля, която ползва още 3GS от 2009та а тъщата е с моя 4s от 2011..
  Яко се развалят.
  radko89
 • Dan4o13 наистина няма бъгове андроид, не е като айфоните дето се развалят веднага.
  svetulkata
 • Аз съм с Redmi note 9 при мен приложението моят vivacom не работи, крашва се. Опитах всичко, деинстилация, преинсталация. Дори и с това нещо webview обнових- резултатът нула. И стара версия слагах на моя Виваком . Едно и също . Това се случи точно след този Андроидски ъпдейт . Наистина май развалиха тези телефони. Според мен, проблемът не е бил само с Webview, а с Google Play Services. Когато ми крашваха ап-овете онзи ден, излизаше грешка, че Google Play Services "have stopped working" и то почти постоянно. Според мен, Google са обновили на заден фон поне няколко системни приложения, всички на Google, потенциално Google Play Services, Google Play Market, Google Backup Transport Service и това в съчетание с Webview е отстранило проблема.

  При мен вчера следобед, weather widget-ите, които използвам, получиха обратно връзката към сървърите си и оттогава не съм имал проблеми, също и с крашване.
  MEnergy
 • Никога не е имало бъгове при Андроид. 🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣
  Dan4o13
 • Ползвам служебен айфон. Ми не ми харесва. До ден днешен не мога да свикна с него. Сравнен с андроид ми е много дървен нещо. Лично на мен ми е по-удобно работата с андроид.
  wer_aac
 • Никога не е имало бъгове при Андроид.
  A4i
 • Вчера освен вайбър имах проблем с още 5,6 приложения. Казах си какво става явно трябва да сменям S9+. Деинсталирах/инсталирах и нищо. Накрая обнових всичко в google play store и се оправи явно и това web view.
  wer_aac
 • И аз така, никога не съм забелязвал софтуерен бъг където и да е или закупена стока да се е повреждала. Никога, никога.
  A4i
 • И аз така, никога не съм забелязвал софтуерен бъг където и да е или закупена стока да се е повреждала. Никога, никога.
  A4i
 • Никога е съм актуализирал това приложение. На никой телефон който съм имал. Работят си.
  gogulef
 • Аз пък редовно актуализарам и никога не съм имал проблеми.
  Точно тези, които не обновяват редовно вчера ми се оплакваха, като единия беше с S10.
  Spikul
 • Аз съм с Redmi note 9 при мен приложението моят vivacom не работи, крашва се. Опитах всичко, деинстилация, преинсталация. Дори и с това нещо webview обнових- резултатът нула. И стара версия слагах на моя Виваком . Едно и също . Това се случи точно след този Андроидски ъпдейт . Наистина май развалиха тези телефони. Аз затова никога не си обновявам Андроидите, винаги има много повече потенциални проблеми, отколкото ползи. Има смисъл само отделни приложения да се обновяват. Не, че и там редовно не ги развалят, но поне лесно може да се намери стара версия да се върне.
  defierofodds
 • Аз съм с Redmi note 9 при мен приложението моят vivacom не работи, крашва се. Опитах всичко, деинстилация, преинсталация. Дори и с това нещо webview обнових- резултатът нула. И стара версия слагах на моя Виваком . Едно и също . Това се случи точно след този Андроидски ъпдейт . Наистина май развалиха тези телефони.
  MURDOG
 • И при мен се случи, при това на различни устройства с различни версии на Android. Weather widget, крашващи програми при отваряне или рестарт. Трих cache partition при по-стария модел, гледах VPN-и и други блокировки на свързване с интернет, но без успех. Даже и след актуализацията на WebView вчера (преди да прочета статията), някои от приложенията си заявяват, че "нямат връзка", а не ми се рестартира отново след сигурно поне 5 пъти на устройство вчера. Поне ги стабилизирах и даже и да нямат връзка, поне не забиват. Google не за първи път ни прави alpha-тестъри, а Webview-то е толкова важно за цялостната свързаност, че даже и да го оправят после може да ти се наложи да преинсталираш приложения, защото вътрешния им код е вече променен и не може да се поправи с актуализацията. Започват да задминават Microsoft с Windows с "featured bugs" и BSOD-updatе-ите, което, въобще, ама въобще не говори добре за тях...
  MEnergy
 • Имам Самсунг А70, доволна съм.
  svetulkata
 • Това с WebView-то не е за пръв път, на единия стар телефон по едно време ми се затваряха браузърите заради него.
  defierofodds
 • Тъкмо почнах да хуля моя note и респективно Самсунг. :lol: Проблемът почна от полунощ... И версията на webview в магазина при мен е от 22 март. Ъпнах и се оправи. Мислех да трия системния кеш, ама се размина.
  Вито
 • Оправили са проблема.
  Обновете през Google Play Магазин:
  - WebView (версията 89.0.4389.105+ от 22.3.2021)
  - Google Chome
  Чо :)