Много производители лъжат за ъпдейтите на сигурността на Android

Изследователите от германската компания Security Research Labs Карстен Нол и Якоб Лел представиха изключително притеснителен доклад за ъпдейтите по сигурността на устройствата с Android. Тяхното проучване е обхванало над 1200 устройства на различни производители, а при повечето от тях е открит така нареченият patch gap. Това означава, че производителят твърди, че в устройството са инсталирани ъпдейтите към определена дата, но на практика това не е така, защото липсват доста от старите актуализации на Google.

При отделни телефони са били открити липси на до 12 поправки спрямо обявеното от производителя ниво. Интересното е, че дори флагмани на Samsung и Sony са показали липси, макар и по-рядко. Естествено при различните производители пропуските са се различавали доста. При Google, Samsung и Sony е имало отделни пропуснати ъпдейти, докато примерно ZTE и TCL са се представили значително по-слабо в тестовете.

Изследователите са създали и специално приложение на име SnoopSnitch, което може да бъде изтеглено от Play Store, а с негова помощ всеки потребител може сам да провери какво е положението с ъпдейтите на сигурността в неговия телефон. От Google коментират, че поправките на сигурността са само един от слоевете за защита на устройствата с Android. Компанията посочва, че някои от изследваните устройства може да не са били сертифицирани за работа с Android, а в някои случаи поправките на сигурността липсват, защото производителите просто са махнали уязвимите функции от телефоните си или пък устройствата по начало не са разполагали с тях.

Източник: Wired