Модулният смартфон Ara ще е на пазара догодина

Модулният смартфон Ara ще е на пазара догодина

Последният ден от конференцията I/O донесе изключително важна новина за феновете на проекта за модулен смартфон Ara – потребителската версия на устройството ще се появи в продажба през следващата година. Преди това обаче, през тази есен ще започнат доставките на изданието за разработчици, което има задачата да стимулира създаването на разнообразни модули за смартфона. Проектът Ara на експерименталния отдел ATAP беше показан за пръв път по време на Google I/O през 2014 година и явно вече е готов за комерсиализиране.

Google обяви, че ще отдели ATAP като самостоятелно подразделение под управлението на Рик Остерлох – бившият шеф на Motorola, който отскоро се завърна в компанията. Според Wired около 30 от служителите на интернет гигант вече ползват телефони Ara като техни основни устройства, а отделянето на проекта означава, че Google вижда в него сериозен бизнес потенциал. Заедно с това и разработката е претърпяла промяна. Устройството вече има място за 6 взаимозаменяеми модула, които са свързани чрез мрежа Unipro, а телефонната част (чипсет, антени, сензори и дисплей) вече е интегрирана в рамката. В нея има и батерия с малък капацитет, която позволява смяната на основната батерия без изключване на телефона.

Според компанията стандартизирането ще позволи на всеки модул да издържи на често поставяне и сваляне и ще осигури зареждането им. Изваждането на модулите става през специалното приложение за управление или чрез гласова команда. По отношение на модулите такива в момента се разработват от Panasonic, TDK, iHealth, E Ink, Toshiba, Sony и Samsung, като те варират между дисплеи и камери, но не е изключено да видим проекти за проектори, фитнес тракери, подобрени високоговорители и др.

Източник: Ara, Wired

 • Те и нашите роми правят нещата модулно - модулни къщи,модулни каруци... :D:D:D
  misho1234
 • Така е, но се оправдават, че по-този начин ще могат да пуснат телефона в продажба, защото иначе разработката става по-сложна и ще отнеме много време.
  chilko
 • Абе това че, Процесора и паметта са вече в основния модул на практика проваля цялата идея - пак си обвързан с определен процесор и определена памет и не можеш да ги променяш!!! (no)
  Big User
 • Като идея е супер, но ако толкова лесно се плъзгат тея части, доста проблеми ще има. Вадиш го от джоба и бам, процесора паднал :D Дано да намерят начин да го направят както трябва.
  sladyrko