Момиченце арестувано при опит да изтегли песен от интернет

Момиченце арестувано при опит да изтегли песен от интернет
Доста странно разбиране за авторски права демонстрираха финландските специални служби тази седмица. След сигнал от Финландския център за борба с пиратството и защита на авторските права маскирани спецполицаи нахлули в дома на нищо неподозиращ гражданин и арестували 9-годишната му дъщеря. Като доказателство за обвиненията срещу невръстното момиченце пък бил конфискуван лаптоп украсен с картинка на Мечо Пух.

Мащабното прегрешение на детето било, че се е опитало да си намери песен на популярната финландска певица Чизу. При търсенето в Google момичето ударило на камък и стигнало до популярния торент тракер The Pirate Bay. Именно тук защитниците на авторските права я хванали и изпратили на нейния баща предложение да плати 600 евро, за да избегне съдебен процес. Бащата, естествено, отказал и в резултат си навлякъл посещение от маскирани полицаи.

Най-куриозното в случая е, че момичето така и не успяло да изтегли желаната песен от The Pirate Bay, а още на следващия ден баща му, който не подозирал нищо за предстоящата драма, закупил парчето. Самата певица Чису обяви официално, че няма нищо общо със случая и по никакъв начин не възнамерява да съди детето. Това пък води до тъжния извод, че самите творци нямат никакъв контрол върху действията на антипиратските служби и не могат да предотвратят подобни гафове, защото преследването на нарушителите се извършва централизирано от музикалните компании.

http://torrentfreak.com/police-raid-9-year-old-pirate-bay-girl-confiscate-winnie-the-pooh-laptop-121122/

 • [Quote]защото преследването на нарушителите се извършва [u]централизирано[/u] от [B]музикалните компании[/B].[/Quote](angry) Те там е ключа от палатката. Пак корпоративни интереси;) дреме им на .... за изпълнителите(творците). Та то да те е страх да вземеш от комшията книга да прочетеш(angry) Сега чакам наследниците на \"Магнаурската школа\" да съдят наследниците на Гутенберг, че им копирал библията:D:D и други книги амахааа:D Не можаха да разберат, че времената се менят и хората които ценят изкуството пак ще ходят на театър,кино или концерт въпреки,че тези неща ше ги има в нета. Примери много, имаше в тракерите моноспектакли на Мариус Куркински,е друго е да го гледаш на живо,или браво на \"FSB\" пуснаха си новия албум в нета и въпреки това напълниха залите а и много хора си го купиха(yes)(yes)
  rado243
 • Мда, и аз не бих платил стотинка, дори да съм милионер, и една от причините е именно подобни акции и терорът като цяло над обикновените хора. Нямам намерения да финансирам алчни психопати и терористи. А не могат дори да докажат, че търпят загуби, защото това, че си свалил нещо, не значи, че ще си го купиш, ако не можеш да го свалиш. Както в моя случаи и при много други хора - къде по принципни, къде по финансови причини.
  mkpetrov
 • Ами едно безумно и абсурдно законодателство, ако влезе в сила - рано или късно трябва да се изпълни. Тогава абсурдността му блясва в цялото си \"величие\". Значи 100 човека вземат по 500 лв. заплата и разполагат с по [B]50 лв.[/B] [u]за развлечения[/u] на месец. Всеки ходи я на кино, дискотека, кръчма или си купува някакви залъгалки за вкъщи. Всеки тегли по 10 песни и 1 филм на ден = 300 песни и 30 филма на месец. Това са над 20 + 10 = 30 диска по 25 лв. = [B]750 лв. \"[i]загуби[/i]\"[/B] за бедните издателски компании, според техните кръвожадни сметки. Ако бъдат забранени и спрени напълно тези сваляния, питам - какво ще стане с тези \"[i]загуби[/i]\"? Ще изчезнат ли? Може би въпросните хора ще започнат да купуват всички тези песни и филми \"легално\"? Как точно, да попитам, при тези цени?
  Sage
 • Въобще не става дума за пари. Дори да взимам по 1 милион на месец НИКОГА няма да си платя за песен, или филм на диск. Това си е чиста измама. Аз си плащам за кино, заради залата, и на концерт заради изпълнението на живо. Всичко друго е реклама. Имам правото да търся и гледам/слушам/чета култура и задължението да я споделям с всички. Това е едно от най-важните права в живота правото на достъп до информация и култура.
  torture
 • Ами общо взето си е така кво толкова искат хората пари печатат и кво ли още не те тръгнали да гонят даун лоадърите смях :D
  fox_vt
 • минималната заплата в момента е 290 , а от януари 310 :) но и 1000 да е пак няма да си плащаме :) Въпрос на манталитет.. сега ще скокнат тук някакви теоретици да обясняват за разликата в стандарта но балканеца си е по близо до животно отколкото до хомосапиенс.. и няма да плаща .. няма да подлежи на регулация и няма да прави каквото му казват просто е така защото няма па да го прави :) аз също не бих си плащал за песни ... ще си пусна радио или музикална тв като искам или youtube изобщо не ми пука че в момента няма от къде да си свалям мп3-ки просто ще спрат да се слушат толкова певците и от лакомията си ще фалират ептен по непопулярните... защото съгласете се но благодарение на фрии достъпа им слушаме песните и те стават хитове... Ако се замислим това е стока като всяка друга ... и е редно изпълнителят да получава пари за нея... но пък от друга страна той получава по-голямата част от дохода си не от самата песен а от това , че е популярен и има рекламодатели участия турнета и прочие... :)
  Loоper
 • Живеем в България.Близко бъдеще тук означава 50 години,а законите ... пффф.Американците могат да си позволят да бъдат мачкани със SOPA ACTA и всички подобни. Една песен в iTunes store струва 99 цента,един филм 3.99 цента(зависи от филма но примерно),а в България при минимална работна заплата 250лв. не мисля че има пазар за тази услуга.Пък и едва ли взимаме такъв голям процент от печалбата на музикалните изпълнители.
  mchalakov
 • То да ти кажа и с 500? накъде, с тях си плащам сметките само. Единственото за, което си плащам наистина е софтуер, ползвам оригинален Ултимейд, както и си плащам за приложенията на айпада, но за музика и филми никога!
  Ванката
 • да Ви кажа... и аз не искам да съм пират ама с 500 лв за къде по-напред
  butch_bs
 • В БГ скоро това няма да стане. В онези държави и в частност Германия дори возенето без билет е престъпление и освен глобата се провежда и наказателно дело срещу гратисчията..
  makeno
 • Не разбирам -как 9 годишна е арестувана при тези обстоятелства?!Някои са преработили...:|:X(no)
  motofen2
 • Аз не се притеснявам поради простата причина, че живея в БГ! Сигурно думата пират е измислена пак от българин..:D:D:D
  Ванката
 • В близкото бъдеще ни очаква и нас тази ситуация :S. Няма безплатен обяд, това е.
  julianjulian10