Motorola Edge+ връща компанията при флагманските смартфони

Измина сякаш цяла вечност от последните опити на Motorola да пробие на пазара на флагмански смартфони, а въпросните модели дори не достигнаха до Европа. Някой може да опонира, че Lenovo Z6 Pro е такъв телефон, но устройството беше предназначено главно за Азия и се появи по изключение в България, а освен това носи името на компанията майка.

Затова всички с голям интерес очаквахме завръщането на компанията при мощните смартфони от висок клас, което трябваше да се случи през февруари в рамките на Мобилния конгрес. Пандемията обаче доведе до отмяна на събитието и до промяна на плановете на компанията, която избра 22 април, за да представи своя нов флагман. Ако четете Mobile Bulgaria, сигурно вече знаете, че името му е Edge+, но заедно с него Motorola анонсира и малко по-скромен вариант, който се казва Edge.

Освен името двата телефона споделят и други общи черти, за които ще стане дума в този текст. Започвам с Motorola Edge+, който застава на върха в портфолиото на притежаваната от Lenovo компания. Устройството има отличителен дисплей с извити на 90 градуса страни, който е наречен Endless Edge. Извивките поддържат допълнителна функционалност като например стартиране на любими приложения или пък показването на допълнителни виртуални бутони в определени игри.

Добавена е функция за навигация в интерфейса чрез бутон върху извитата част, което би трябвало да улесни ползването на телефона с една ръка, а освен това са включени светлинни ефекти за известия за статуса на батерията. Ако пък тези извивки не ви допадат, винаги можете да ги изключите и да ползвате само плоската част на дисплея. Що се отнася до неговите характеристики, той е OLED с диагонал 6.7", резолюция Full HD+ и опресняване при 90Hz. Поддържа и HDR10+ съдържание.

Смартфонът осигурява и стерео говорители с технология на Waves, за които компанията твърди, че осигуряват най-силния и ясен стерео звук в смартфон, и се надяваме скоро да проверим това сами. Устройството включва жак за слушалки, което е подобрение спрямо предишните флагмани на Motorola. Edge+ разчита на чипсет Snapdragon 865, който е комбиниран с 12GB LPDDR5 RAM и 256GB UFS 3.0 памет, която поддържа още по-бърз запис на данни. Липсва опция за добавяне на повече памет, а освен това телефонът работи само с една SIM карта.

Чипсетът поддържа работа с 5G мрежи в sub-6GHz обхват за нашия регион, но в Русия и в САЩ ще е налична и работа с mmWave честоти. Моделът осигурява и съвместимост със стандарта Wi-Fi 6 за още по-бърз трансфер през безжични мрежи. Батерията е с капацитет 5000 mAh и според компанията може да стигне за два дни на работа. Тя поддържа жично зареждане при 18 вата, което не е чак толкова бързо на фона на конкурентите, а освен това е налично и безжично при 15 вата. Устройството може да зарежда безжично и други продукти при 5 вата. Motorola Edge+ е с размери 161.1 x 71.4 x 9.6 мм и тежи 203 грама.

Стигаме и до камерата, която е сред отличителните черти на Edge+. Основната е тройна с допълнение на 3D ToF сензор за боке ефекти и подпомагане на фокусирането. Главният сензор е с резолюция 108МР, размер 1/1.33", OIS и бленда f/1.8, а по подразбиране снима, като комбинира 4 пиксела в 1 за получаване на 27МР кадри. Освен него има 16МР ултраширокоъгълна камера с бленда f/2.2, която се ползва и за макроснимки, и 8МР 3х телефото камера с оптична стабилизация и бленда f2.4.

Камерата поддържа запис на 6K и 4K видео при 30fps, а освен това е възможно по същото време да прави и 20МР снимки. За селфита има 25МР камера (f/2.0), която е поставена в отвор в дисплея и също може да комбинира 4 пиксела в един. Както може да се предположи, ToF сензорът се ползва за получаване на по-добри портрети, а при снимане на тъмно помага режим Night Vision, който е наличен и за селфи камерата.

Motorola Edge+ работи с Android 10, който включва малко допълнителни добавки от страна на компанията. Налице са познатите и полезни Moto Actions и Moto Display, а освен тях е включен и режим Moto Game Time, който се ползва по време на игра – той се появи в някои от скорошните телефони на Motorola. За първи път компанията осигурява и нови опции за персонализация на интерфейса, които носят името My UX. Те позволяват промяна на неща като шрифтове, икони, цветове на акцентите в интерфейса и т.н., но като цяло софтуерът би трябвало да запази своя изчистен характер.

Що се отнася до Motorola Edge, той предлага Endless Edge OLED дисплей със същия диагонал и резолюция, който отново поддържа опресняване при 90Hz. Липсва обаче съвместимост с HDR10+. Телефонът ползва чипсет Snapdragon 765 с 5G възможности, а освен това осигурява 6GB RAM и 128GB разширяема памет (чрез хибриден слот). Размерите му са 161.64 x 71.1 x 9.29 мм при тегло от 188 грама. Откриваме 4500 mAh батерия с бързо зареждане при 18W, но липсва поддръжка на безжично зареждане.

Камерата за селфита е същата, но при основната има разлики. Отново е добавен 3D ToF сензор за боке ефекти, но главният сензор вече е с резолюция 64МР (f/1.8) и без оптична стабилизация. Ултраширокоъгълната камера, която служи и за макроснимки, отново е 16МР (f/2.2), а телефото камерата с резолюция 8МР (f/2.4) осигурява 2х приближение и също няма оптична стабилизация. Отново са добавени стерео говорители с технология на Waves, а освен това има и FM радио.

Двата нови смартфона ще се появят в Европа през следващия месец на цена 1199 евро за Edge+ и 699 евро за Edge. Наличните цветове са съответно Smoky Sangria и Thunder Grey за Edge+ и Solar Black и Midnight Magenta за Edge.

Източник: Motorola