Motorola с иновативен проект за модулен смартфон

Motorola с иновативен проект за модулен смартфон
Ако сте останали впечатлени от концептуалната идея за модулен телефон Phonebloks, която разчита на възможността за промяна на хардуерната спецификация на устройството чрез замяна на неговите компоненти, със сигурност ще се зарадвате на новината, че проекта вече се подкрепя от Motorola. Разработката на компанията носи името Project Ara и в нея участва Дейв Хакенс, който стои зад Phonebloks. Целта е да се създаде скелет и модули, които ще добавят към него различни функции.

Според Motorola вече е свършена много техническа работа (разработката е стартирала преди година) и процеса се отваря за потребители и доброволци, които ще помагат в проектирането на отделните модули. В крайна сметка поставената цел е подобна на тази на Android, но по-отношение на хардуера - създаването на жизнена екосистема от външни разработчици, ниска начална инвестиция и ускоряване на процеса на иновации.

Допълнителните модули съдържат компоненти като дисплей, процесор, втора батерия, сензори и за каквото още се сетят потребителите. През зимата очакваме излизането на Module Developer's Kit (MDK), а доброволците ще могат да се сдобият със специална отстъпка от цената на устройството. За най-активните 100 ще има и безплатни телефони.

http://motorola-blog.blogspot.com/2013/10/goodbye-sticky-hello-ara.html

Препоръчани оферти

  • Похвално начинание. Според мен обаче е твърде радикално за да се реализира в обизримо бъдеще. Необходимо е да се разрешат технологични проблеми. За това е нужно време и инвестиции. Една разумна първа крачка би била възможността за замяна на : батерията, камерата и основната платка. Ако батерията заема цялата задна част на смартфона, с отвор в единия ъгъл за камерата, тогава удвояване на капацитета и би означавало 3mm по-дебел телефон.
    A4i