Motorola с първа печалба като част от Lenovo

Motorola с първа печалба като част от Lenovo

Lenovo обяви финансовите резултати за последното тримесечие на миналата година и те се оказват повече от добри. Компанията обяви, че за периода е отчела най-високите приходи за последните 4 години - 14 милиарда долара, което е с 8.5% повече на годишна база. Печалбата преди облагане с данъци също бележи ръст - със 133% до рекордните за Lenovo 350 милиона долара. Нетната печалба за тримесечието е 233 милиона долара, което е значително подобрение от загубата на 289 милиона долара година по-рано.

Препоръчани оферти

Групата за интелигентни устройства регистрира приходи от 12.4 милиарда долара, което е с 6.2% повече на годишна база. Като част от нея отдела за компютри и умни устройства отчита приходи от 10.7 милиарда долара - с 11.6% повече спрямо предходната година. Компютрите са донесли 16% повече приходи, а компанията е запазила своето първо място по продажби в този сегмент с пазарен дял от 24.6%. Сериозен ръст е отчетен при работните станции, тънките и леки устройства, гейминг и Chromebook.

Не по-малко впечатляващо е и представянето на мобилното подразделение, което отчита първа печалба от придобиването на Motorola през 2014 година насам. Според компанията това се дължи на отличното изпълнение на стратегията за намаляване на разходите, оптимизиране на портфолиото и фокусиране върху основните пазари. В Северна Америка конкретно са отчетени отлични резултати с доставки с 40% по-високи от ръста на пазара. Телефоните на Lenovo са на второ място в Южна Америка, а ситуацията в Китай се подобрява със солиден ръст на приходите.

Бизнесът с продукти за центрове за данни регистрира 31% ръст на приходите до 1.6 милиарда долара с увеличение във всички региони - в Северна Америка то е трицифрено, а в Азия, регион ЕМЕА (Европа, Близък изток и Африка) и Южна Америка е двуцифрено. Изпълнителният директор на компанията посочва, че компанията не иска да вижда повече търговски войни, които могат да засегнат всички, а не само мултинационалните компании. Според него Lenovo е добре подготвена за подобни геополитически и икономически промени, защото производствените й бази са разпръснати в Китай, САЩ, Индия, Бразилия, Япония и Мексико. 

Източник: Lenovo