Налага ли Google изисквания за брандиране на кутиите на новите смартфони

Наскоро Xiaomi започна доставките на новата си серия смартфони Mi 10 в Европа, като на кутиите им е изписан следният надпис: с лесен достъп до приложенията на Google, които използвате най-много (with easy access to the Google apps you use most). Редица потребители предположиха, че това е направено във връзка с липсата на достъп на Huawei до услугите и приложенията на Google.

Първоначално в публикация в китайската социална мрежа Xiaomi споделят, че това е част от изискванията в новото ѝ партньорство с Google. То е сключено заради изтичането на предходното, а новите модели са първите, които се появяват на пазара по актуализираните изисквания. Xiaomi не посочва дали това изискване е за всичките ѝ модели, или само за тези, които се продават в Европа.

Източник на XDA Developers, който има достъп до актуалните GMS изисквания за Европейската икономическа зона, споделя, че няма подобно задължение в официалните документи. Възможно е в случая да става дума за новост в друго споразумение – Mobile Application Distribution Agreement (MADA), което може да включва изискването за маркетинговото брандиране на кутиите.

Изданието цитира и старши инженер в Xiaomi, според когото новите международни флагмани на Motorola и други компании също ще трябва да включват надписа на кутиите си. След развитието на темата Xiaomi пуснаха и официално изявление за XDA Developers. В него се посочва, че брандирането на кутиите е в съответствие с насоки за това от Google и имат за цел да помогнат за добрата информираност на потребителите за софтуера на устройствата.

По този начин обаче не се потвърждава това дали надписът е поставен заради изрично изискване от Google. Разбира се, в случая се цели осведомяването на потребителите, че устройството, което купуват, идва с предварително инсталирани приложения и услуги от Google.

Google изисква от партньорите си да инсталират определен набор от приложения, наречен GMS Core. В него се включват програми като Google, Google Chrome, Google Play Store, Gmail, Google Maps и YouTube. Компаниите могат да изберат да приложат и други нейни решения пожелание. В този случай изглежда им се препоръчва да сложат и въпросния надпис на опаковката.

Източник: XDA Developers